zondag 29 maart 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Zonnige start Zomerexpositie Schiedam

5 juli 2012 (door de Redactie)

(Door Saskia Wigbold)

Afgelopen zaterdag 30 juni werd in de heropende Korenbeurs te Schiedam onder grote belangstelling een bijzondere tentoonstelling geopend,‘4 de Korenbeurs Schiedam’.


Vier gepassioneerde curatoren waren door het bestuur van de Korenbeurs uitgenodigd om samen een zomertentoonstelling te maken.

Johan Deumens, Berry Koedam en Tanya Rumpff zijn ex-galeriehouders die tegenwoordig tentoonstellingen maken zonder een eigen vaste galerieruimte.

Anne-Marie Ros is de curator die tijdens Art Rotterdam van zich liet horen met het initiatief Paviljoen Rotterdam. Aan de tentoonstelling doen meer dan 30 jonge en gerenommeerde hedendaagse kunstenaars mee uit binnen- en buitenland. De meesten zonder vaste galerie. Ron Klein Breteler, voorzitter van de Stichting Kunstcentrum Korenbeurs Rotterdam opende trots het oude rijksmonument dat op zichzelf ook al een bezoek waard is.

Collectief

,,De tentoonstelling is een collectief van vier curatoren waarbij een weloverwogen en persoonlijke keuze het uitgangspunt is,” legt Anne-Marie Ros uit. ,,De keuze is totaal verschillend maar het bijt elkaar niet. Dat maakt het zo bijzonder. Conceptueel-, figuratief-, minimalistisch- en abstract werk wordt door ons verbonden. Die verbondenheid levert een eigentijds en kwalitatief hoogwaardig beeld op.”

Tijdens de rondgang valt direct de frisheid op die deze tentoonstelling uitdraagt. De kunstenaar Mark van Overeem heeft voor de gelegenheid een spiegelkabinet gemaakt genaamd Without Will.

Hij laat in dit werk het dilemma zien waar de democratie in Europa en de VS voor staat. ,,Rusland en China gaan maar door en door,” vertelt Mark, ,,terwijl er bij steeds meer regels komen die moeten worden nageleefd om de democratie in stand te houden. Dat roept weerstand op en dat willen we niet, maar aan de andere kant, wat dan? De democratie opheffen is het ook niet. Die vicieuze cirkel zie je hierin terug.” Het spiegelkabinet confronteert de bezoeker op verrassende wijze met dit dilemma.

Reis

Jeroen Bodewits exposeert met zijn Russische sculpturen. ,,Dit werk gaat over mijn reis naar Rusland,” zo vertelt hij. ,,In dat land heb je aan de ene kant het nieuwe kapitalisme zoals in Moskou en aan de andere kant het oude communisme. Ik gebruik gevonden voorwerpen en creëer zo mijn eigen beeldtaal die soms ook kitscherig aandoet.”

Zijn uitgangspunt is het porselein dat tot in de jaren 90 gemaakt werd voor de fabrieken op de fles gingen. Een intrigerende sculptuur is het beeldje van een vrouw dat op haar kleine handen een enorme gouden raket draagt. De ondergrond bestaat uit paddenstoelen in een zachte tint, het geliefde voedsel van de gemiddelde rus.

De raket roept onmiddellijk herinneringen aan het communisme op terwijl de paddenstoelen verwijzen naar het platteland en de beroemde datsja’s. De titels van Bodewits werken zijn toepasselijk in het Russisch op de muur gekalkt.

Ongemak

Aan een stenen pilaar hangt een tekening met een zwart dierlijk gezicht gemaakt door Mirjam Somers. Het beeld trekt direct de aandacht en wekt tevens een nogal ongemakkelijk gevoel op. ,,Mijn werk gaat over de communicatie tussen mens en dier,’’ legt Mirjam uit. ,,In mijn werk zit altijd spanning. Er gebeurt iets zoals hier.”

Ze toont een video op een scherm waarin een opgezet aapje en een kind in een buitenruimte tegenover elkaar staan. ,,Er is beweging in het meisje dat in dezelfde houding gaat staan als het aapje. Daar zit ook een beetje beweging in. De verwachting wordt gewekt dat het aapje ook iets gaat doen. Het kind probeert te begrijpen hoe het zit.” De gelaagdheid in het werk van Somers maakt dat je door haar beelden geraakt wordt zonder dat je er precies de vinger op kunt leggen.


Hybride objecten

Van weer een ander kaliber is het werk van de Hongaarse kunstenaar Ádám Kokesch. Zijn hybride objecten, hangend aan de stenen muren, bestaan uit achterglasschildering met een strakke industriële vormgeving. De geometrisch abstracte vlakken met spannende kleurcombinaties laten een betoverende schoonheid van het hightech tijdperk zien. Een lust om naar te kijken.


De zomerexpositie ‘4 de korenbeurs Schiedam’ is een absolute aanrader voor de kunstliefhebber en nog tot 9 september gratis te bezichtigen van woensdag tot en met zondag van 12 tot 18 uur.


Meer informatie is te vinden opFacebooken/ofWeblog
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road