dinsdag 14 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Alma Mathijsen, foto: wikipedia.org

Zondag 17 november: literair programma Frontaal in WORM

15 november 2019 (door de redactie)

"Er is een belangrijk verschil tussen jezelf tonen en bekeken worden. Als kind was ik altijd bezig met blikken die mensen mij toewierpen."
- Arthur Japin in Geluk, een geheimtaal

Geheimen, maatschappelijk taboe en dat wat onuitgesproken blijft wordt deze middag de zaal in geslingerd. Speciaal voor de laatste editie van Frontaal in 2019 zijn alle registers opengetrokken voor een vurig programma. Stiekeme verbindingen, knagend gemis, pijnsteken, bekentenissen en de dood. Wat is de geheimtaal van deze schrijvers? Puzzel mee, ga met hen de diepte in of zak lekker achterover in het enigma. Live te horen en zien zijn de veelzijdige en destillerende Arthur JapinAlma Mathijsen die geen hond wil zijn; de rode winegum en Jupiter adorerende Nicole Kaandorp; de onverschrokken multitalenten van Jasper Albinus én de kosmische gehoormassages van Laurens van de Linde. Voor het ontrafelen van geheimen moet je zondag 17 november bij Frontaal #44: Geheimtaal zijn. 

Deur open: 14:00 uur
Aanvang: 14:30 uur
Voorverkoop: €7,50 / Verkoop aan de deur: €9,00 / CJP: €5,50
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam

Over de auteurs:

Het werk van Arthur Japin is wereldwijd vertaald en bekroond. Hij brak door met De zwarte met het witte hart. Daarna volgden ongekende successen met onder meer Een schitterend gebrekKolja, het boekenweekgeschenk De grote wereld (2006) en de roman en theatertekst van Vaslav. Deze maand verschijnt Geluk, een geheimtaal, het vervolg op zijn in Privé-Domein verschenen dagboekfragmenten uit 2007. Centraal staan depressie, de dood, liefde en, hoe kan het ook anders: geluk.

Alma Mathijsen spreekt tijdens Frontaal #44 over haar deze maand te verschijnen novelle Ik wil geen hond zijn, over een vrouw die besluit te veranderen in een hond om herenigd te worden met haar ex-geliefde. Haar roman Vergeet de meisjes stond op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs en verder kun je haar kennen van de briefwisseling met haar moeder, haar columns voor LINDA en NRC Handelsblad, haar optredens op Crossing Border en Oerol, of als tafeldame bij DWDD.

Deze zomer won Nicole Kaandorp de Lowlands Schrijfwedstrijd én verscheen haar korte verhaal in de Sampler van Das Mag. Nicole schrijft korte verhalen, haar lievelingsplaneet is Jupiter en de rode winegum is favoriet. Je kunt haar nog meer kennen van De Optimist, het podium van Mensen Zeggen Dingen of als ene helft van haar muziekduo Kopje Onder. Vorig jaar stond ze op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs. Het mooiste: ze heeft een eigen geheimtaal waarmee ze in haar dagboeken schrijft. 

Dichter en performer Jasper Albinus heeft een unieke ritmische stijl die op het podium tot leven komt. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en onze relaties tot elkaar en de maatschappij voelbaar te maken. Onderdeel van Poetry Circle, geselecteerd voor het Slow Writing Lab en opgenomen in de eerste spoken word-publicatie Hardop, is Jasper een veelbelovend talent waar we nog veel van gaan horen. 

In een parallel universum is er een Laurens van de Linde die astronaut is. De 'echte' Laurens zingt er liedjes over en zijn schrijfsels verschenen onder meer in VOX en op De Optimist. Ook liet hij zijn publiek met kosmische Laurens kennismaken op onder meer Festival de Oversteek, het Nijmeegs Boekenfeest én een ontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. Laurens leeft volgens het Big Beat Manifesto en is groot fan van mieren. Deze Ajacied trapt de 17e de bal af van de laatste Frontaaleditie van 2019!

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven