zondag 1 augustus 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Zon en regen op Wereldhavendagen

10 september 2013 (de Redactie)

De Wereldhavendagen hebben het afgelopen weekeinde ruim 400.000 bezoekers naar de Rotterdamse haven getrokken. Meer dan 30.000 mensen namen deel aan één of meer van de vele excursies in bedrijven en op schepen.


Het traditionele vuurwerk bij de Erasmusbrug trok zaterdag gebruikelijk vele kijkers. Het weer was zondag aanzienlijk slechter waardoor de stroom bezoekers die dag wat moeizaam op gang kwam.

'Flyboarden'
Het spectaculaire ‘Flyboarden’ sprak vooral de jongeren onder de toeschouwers aan. Flyboarden is een vrij nieuwe en nogal extreme tak van de watersport. Een flyboard bestaat uit twee schoenen op een soort snow- of wavebord met daaraan een lange brede waterslang. De begeleidende jetski pompt met zijn krachtige motor water door die slang zodat de plank (met links en rechts twee nauwe wateruitgangen voor het evenwicht) tot wel vijftien meter omhoog kan worden gedrukt.
Ook de Nederlandse Marine was aanwezig om, nu eens onder het goedkeurend oog van veel publiek, een reddingsactie en een bootgijzeling tot een goed einde te brengen.
Het evenement Wereldhavendagen werd voor de 36ste keer gehouden en had dit keer als thema ‘Van Wolga tot Maas’.

Russen
Helaas lieten de Russische deelnemers, op een aantal belangrijke onderdelen, de organisatie flink in de steek door niet te verschijnen. De reden voor het wegblijven is officieel niet gegeven. De Rotterdamse havenwethouder Jeanette Baljeu sloot het spektakel zondagmiddag af.
De volgende Wereldhavendagen in Rotterdam zijn van 5 tot en met 7 september 2014. Het thema is dat jaar ‘De kleurrijke haven’.

Onze fotograaf Rinus Vuik was aanwezig en maakte de volgende spetterende reportage:

Deel dit bericht met je vrienden!