donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Klok uur vooruit

Zomertijd vannacht ingegaan

27 maart 2022 (een van de redacteuren)

VANDAAGENMORGEN -  Afgelopen nacht 27 maart om 2 uur in de ochtend is de klok bij gezamenlijke afspraak van 2 naar 3 uur gegaan.

Zomertijd wordt voornamelijk gebruikt in gematigde streken, waar seizoensvariaties in helderheid deze tijdverschuiving relevant zouden maken.

Voor Europa loopt de periode van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Voor Noord-Amerika begint deze zomerperiode sinds 2007 in de nacht van de tweede zondag in maart, terwijl de terugkeer naar de wintertijd plaatsvindt op de eerste zondag in november.

Het oorspronkelijk belang van de zomertijd lag in vermeende  energiebesparing die het zou moeten opleveren om later in de zomerperiode van het zonlicht te kunnen profiteren. Recenter gaan er steeds meer stemmen op dat dit achterhaald is en dat de jaarlijkse tweevoudige tijdsverschuiving een overtollig relict uit het verleden is.

De vraag is dan welke tijd je zou moeten kiezen als standaardtijd: de huidige standaardtijd (wintertijd) of de huidige zomertijd.   

Zie ook:

Lees meer over:

tijd
Deel dit bericht met je vrienden!