donderdag 2 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Zo'n graffiti-feest ook eens in Rotterdam?

29 augustus 2011 (door de Redactie)

(Door Rob Timmer)

Kort geleden hebben we u via deze krant een inkijkje gegeven in de graffiti-problemen bij de RET en de door henzelf bedachte mogelijke oplossing daartegen.


Inhuren van professionele graffiti-spuiters waardoor de tags in elk geval toonbaarzijn.In de hoop dat de regel, nooit over een ander z’n werk spuiten, ook voor deze professionele ‘pieces’ zal gelden. Op die manier wordt het graffiti-spuiten nu-en-dan, en mogelijk steeds vaker, een goed betaalde professionele aangelegenheid.

Onze fotograaf Rinus Vuik is door zijn bemoeienis met het RET-artikel (maar waarschijnlijk al veel langer) zo gegrepen door het fenomeen graffiti dat hij tijdens een kort bezoek aan Bristol in Engeland zijn camera niet in de tas kon laten zitten.


Toen bleek dat hij zich op familiebezoek in Bristol – 400.000 inwoners - bij toeval op het geweldige moment in deze Engelse plaats bevond waarop vele graffiti-artisten uit de hele wereld (o.a. ‘Shoe’ uit Nederland, ‘El Mac’ uit Amerika en de plaatselijke held ‘Mr Jago’) zich juist dat weekeinde mochten uitleven in een groots evenement was er geen houden meer aan. De ene na de andere kleurige creatieve actie legde onze Rotterdamse fotograaf op zijn digitale fotokaartje vast. (Zie een kleine greep uit die foto’s hieronder).


Het heeft de organisatie Bristol Creatives 12 maanden gekost om in deze achterstandswijk een hiphop-straatfeest neer te zetten dat zijn weerga niet kent. Onder de titel ‘See No Evil’ werden gebouwen en muren in een groot deel van Nelson Street van de meest schitterende graffiti voorzien. Ter afsluiting was er een enorm wijkfeest waarbij het beste van Bristol’s muziek- en straatcultuur de volle ruimte kreeg.

Misschien een initiatief voor een geweldig jeugdevenement waar Rotterdam in de toekomst ook iets mee kan?

Alle foto's hieronder zijn van Rinus Vuik.

Enkele graffiti-uitingen hebben een politieke achtergrond.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road