maandag 6 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Martin Šimek en Jana Beranová

€Woordnacht’ werd 'een moordnacht’

12 mei 2014 (door Jim Postma)

Net als de al vele jaren bestaande Museumnacht is de eerste in Rotterdam georganiseerde ‘Woordnacht’ een groot succes geworden. Op zo’n 30 verschillende locaties bruiste de stad van de literatuurliefhebbers die afgelopen zaterdag met duizenden bezoekers genoten van 90 auteurs en muzikanten.

 

 

Deelnemende kroegen, zoals café De Ridder, aan de Mauritsweg zaten overvol tot in de kleine uurtjes van zondagnacht. De Pauluskerk trok een volle zaal met onder meer schrijver Jan Siebelink. In het Goethe-Instituut aan de Westersingel, waar ook het Tsjechisch centrum is gevestigd, bracht voormalig stadsdichteres Jana Beranová een wervelende interviewshow met televisiepresentator Martin Šimek.

In het Goethe-Instituut aan de Westersingel, waar ook het Tsjechisch centrum is gevestigd, bracht voormalig stadsdichteres Jana Beranová een wervelende interviewshow met televisiepresentator Martin Šimek. Foto’s: Rinus Vuik

Genieten
Zo’n honderd bezoekers alleen hier al genoten van zijn talloze anekdotes, ook uit de tijd dat hij nog moest leven in het toenmalige communistische Tsjechië.
Hier traden ook op de dichters Hester Knibbe met wederom een fascinerende nieuwe bundel en Hans Wap met ontwapenende gedichten voor kinderen. In wijnproeverij l’Quest aan de Mauritsweg was het afgeladen met Stefan van Hoek die samen met collega’s als Auke Hulst, Daniel Dee, Peggy Verzelt, F. Stank, Fleur van der Laan en Pim Wiersinga een verhandeling gaven over ‘Waarom schrijvers drinken’.

‘De dragers’
Een ander dichtersteam, met veel jonge talenten, presenteerden hun nieuwe bundel ‘De dragers van Rotterdam’ die officieel tijdens Poetry International op 14 juni verschijnt. Fragmenten hieruit deden het goed in het Tsjechisch centrum onder leiding van Jana Beranová. Uit Tsjechië was hiervoor speciaal als gast overgekomen de internationaal bekende dichteres Sylva Fisherová.
‘Woordnacht’ is een initiatief van onder meer Hans Sibarani, ook reeds jarenlang bekend als presentator van de literaire club Ram Horna op het dakterras van Engels in het Groothandelsgebouw. Volgens Jana Beranová verdient ‘Woordnacht’ het zeker om volgend jaar te worden herhaald.
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven