dinsdag 14 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Kapsel is van Joeri Roffa, kapsalon Androgyn

Persconferentie: Nederland geleidelijk van 't slot

6 mei 2020 (door de redactie)

Er gaat meer getest worden en geleidelijk gaat Nederland van het slot af, zo vertelden Rutte en De Jonge de avond van 6 mei op een persconferentie in Den Haag. 

11 mei

Contactberoepen zoals kappers, opticiens, masseurs, acupuncturisten en nagelstudio's mogen vanaf maandag 11 mei op afspraak weer open en als tussen de werkplekken anderhalve meter afstand gehouden wordt. Buitensporten voor 18-plussers waarbij geen contact gemaakt wordt zoals tennis, golf en zwemmen, mogen vanaf die dag weer. Per 11 mei mogen ook bibliotheken weer open. En niet het minst belangrijk - wordt vanaf 11 mei stapsgewijs ook het bezoeksverbod aan bewoners van (verpleeg)huizen opgeheven.

Eerder was al aangekondigd dat ook basisscholen en kinderopvang de 11e weer -gedeeltelijk- open gaan. 't Liefst zo zei Rutte in hele dagen want zo beperk je de drukte rond het vervoer van en naar school.

1 juni

Het voortgezet onderwijs kan vanaf 1 juni weer starten. Die dag kunnen ook de terrassen weer open voor gasten echter alleen op zitplaatsen en met anderhalve meter ertussen. Bioscopen, concertzaken, theaters mogen vanaf 1 juni maximaal 30 mensen  per voorstelling ontvangen. Vanaf 1 juli worden dat er maximaal 100 per voorstelling. Gasten moeten reserveren en natuurlijk anderhalve meter afstand houden. Ook musea gaan 1 juni weer open voor mensen die gereserveerd hebben. 

15 juni

Vanaf 15 juni kunnen praktijkexamens in het MBO worden gehouden en in juni wordt gewerkt aan plannen om HBO en Universiteit weer te openen.

1 juli

Vanaf 1 juli mogen naast theaters ook godsdienst bijeenkomsten, begrafenissen, congressen en bruiloften e.d. weer maximaal honderd bezoekers tegelijk omvatten. Vanaf 1 juli zijn ook de gedeelde sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open. 

1 september

Op 1 september kunnen ook contactsporters, sauna's sportcantine's, casino's, coffeshops, sekswerkers, sportscholen (die laatste misschien al eerder), weer ongesanctioneerd aan de slag.   

Openbaar vervoer: mondkapjes verplicht

Onvermijdelijk groeit met het opstarten van al die activiteiten de druk op zowel particulier vervoer als op het OV. Belangrijk is om vervoerstromen zoveel mogelijk te spreiden over de dag om momenten van grote drukte te vermijden. De premier deed daarbij een beroep op ieders verantwoordelijksheidsgevoel. Zo veel mogelijk thuis werken moet de regel blijven.

Vanaf 1 juni rijden treinen en bussen weer volgens dienstregeling. Een mondkapje wordt dan verplicht omdat het de kans verkleind dat de drager anderen besmet en omdat het in het OV lastig kan zijn 1,5 meter afstand te houden. Medische mondkapjes blijven voorbehouden aan de zorg. In het OV mag maximaal 40% van de plaatsen bezet zijn zodat afstand gehouden kan worden.

Meer testen

Om zicht te hebben op de verspreiding van het virus gaat meer worden getest. Nu testen we vooral risicogroepen, zorgmedewerkers en jeugdtrainers, vanaf vandaag 6 mei komen daar leraren en medewerkers van de kinderopvang bij, per 11 mei de contactberoepen, vanaf 18 mei ook mantelzorgers, OV medewerkers, politie en handhavers.

In juni zou iedereen in het  land die klachten heeft, getest moeten kunnen worden. Wie besmet is gaat -met huishouden- 14 dagen in thuisquarantaine en er wordt een contactonderzoek uitgevoerd. De GGD'en trekken daarvoor meer mensen aan. Het opsporen van contacten en mogelijke besmettingen helpt zo nieuwe opleving van het virus voorkomen, aldus De Jonge.

Traceren en alert blijven

We blijven werken aan digitale ondersteuning zei de minister eufemistisch - de app-  'want testen, traceren en vanuit huis rapporteren'  zijn cruciaal om oplaaiende coronauitbraken snel te kunnen doven. 

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukten dat op elk moment -als het virus zich weer zou uitbreiden- gas terug genomen kan worden. Intussen gaan we de komende tijd met zijn allen een flink stuk op weg naar de oude open samenleving die we gewend waren. Maar, benadrukte De Jonge, zolang er geen vaccin is, zullen 'we moeten leven met het virus'. Het aantal IC-plekken wordt daarom flexibel verhoogd tot 1700. Voorzichtigheid blijft geboden, bijzondere maatregelen zoals afstand houden, handen wassen zullen blijven bestaan tot de ziekte onder controle gebracht is.  

Bron: Persconferentie Nieuwspoort

Zie ook:

Lees meer over:

corona lock down
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven