zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Witte de With, Center for Contemporary Art

Wintertentoonstellingen bij Witte de With

24 december 2019 (de redactie)

Op zondagmiddag 19 januari vindt de opening plaats van de wintertentoonstellingen in het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam.

Een tentoonstelling met werk van Athos Bulcão, Marcos Castro, Anna Franceschini, Ni Haifeng, Nicolás Lamas, Praneet Soi, Adriana Varejão, Ana Vaz, Bouke de Vries, Raed Yassin, Karlos Gil & Belén Zahera
Deze groepstentoonstelling onderzoekt de immigratie van een vorm en decoratie en verkent tevens veranderende waardensystemen die nationale idealen en culturele identiteiten vormen. De tentoonstelling onderzoekt door middel van hedendaagse kunstwerken hoe blauw en wit keramiek, een “kosmopolitisch” object, geworteld is in een nationaal project. De Nederlandse keramieksoort Delfts Blauw wordt traditioneel in Delft wordt vervaardigd. In andere landen verwijst deze keramieksoort over het algemeen ook naar hun oorspronkelijke herkomst of politieke geografie, zoals Talavera (Spanje) of Iznik (Turkije). De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Bernardo José de Souza en Witte de With directeur Sofía Hernández Chong Cuy.
 
Alia Farid, een solotentoonstelling
Voor haar eerste solotentoonstelling in Nederland presenteert Alia Farid een nieuwe filminstallatie in opdracht, samen met haar film At the Time of the Ebb, 2019. Haar nieuwe werk is opgenomen in Haïti en concentreert zich op de nawerkingen van de historische revolutie van het land. Haar eerdere film werd ook opgenomen op een eiland; een melancholische meandering door de rituelen van Nowruz Sayadeen (‘Vissers Nieuwjaar’) in Qeshm, Iran. In beide werken onderzoekt Farid modernistische neigingen om persoonlijke en culturele identiteiten te categoriseren. Ook kijkt ze naar hoe groepsrituelen, sociale breuken en individuele verzetsdaden worden ingegeven, maar juist ook ontsnappen aan een definitie. Deze tentoonstelling is samengesteld door Rosa de Graaf, associate curator, Witte de With, en is geproduceerd in samenwerking met The Power Plant Contemporary Art Gallery, Toronto, Canada.

Adriano Amaral, nieuw werk
Door zijn intuïtieve benadering van materialen maakt Adriano Amaral installaties die een zintuiglijke ervaring van de tentoonstellingsruimte stimuleren. Hij creëert omgevingen waarin natuurlijke en synthetische elementen samensmelten, waardoor hybriden ontstaan van mystiek en technologie. In zijn installaties en sculpturen combineert hij industriële en door mensen achtergelaten persoonlijke bezittingen. Zijn panelen en video's zijn opgebouwd aan de hand van landschappen en symbolen. De solotentoonstelling bij Witte de With bestaat uit volledig nieuw werk en zal na afloop doorreizen naar PIVÔ in Sao Paulo, Brazilië. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Julia Mullié.

Deel dit bericht met je vrienden!