zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Wie van de acht winnaars wordt ‘echte winnaar’ bij 37ste NN Marathon Rotterdam?

3 april 2017 (de redactie)

Als de voortekenen niet bedriegen krijgt de 37ste NN Marathon Rotterdam komende zondag het karakter van een spannende én snelle race. Op de Coolsingel starten maar liefst acht topatleten die al eens een marathon hebben gewonnen, recentelijk hun pr hebben gevestigd en nog in volle ontwikkeling zijn. Ze richten zich op een schema van 2.05. (Bron foto: NN Marathon Rotterdam)

Abera Kuma is een van de acht prominenten. De atleet uit Ethiopië, in 2015 winnaar op de Coolsingel, is er op gebrand voor de tweede keer de NN Marathon Rotterdam op zijn naam te brengen. Kuma bezit een persoonlijk record van 2.05.56. De Kenianen Marius Kimutai (pr 2.05.47) en Laban Korir (2.05.54) zijn op papier de voornaamste concurrenten.

Kuma moest eerder dit jaar na een val opgeven tijdens de marathon van Dubai. Nu wil hij zich revancheren in Rotterdam, op een vlak en snel parcours en in een goed georganiseerde race.

Behalve Kimutai, Korir en Kuma hebben Festus Talam (pr 2.06.26), Philemon Rono (2.07.07), Lucas Rotich (2.07.17), Luka Kanda (2.07.20) en Lawrence Cherono (2.07.24) al eens gezegevierd in één of meer marathons . Ze zullen in Rotterdam als winnaars onder elkaar de vraag moeten beantwoorden wie de ‘echte’ winnaar is.

Opvallende marathon-debutant is Paul Koech. De 35-jarige Keniaan is een fenomeen op de steeple chase (onder meer brons op de Olympische Spelen van 2004, Athene). Vanwege zijn successen stelde hij de geplande overgang naar de marathon steeds uit. Na knieklachten waagt hij zich op aanraden van de befaamde Belgische orthopeed Johan Bellemans niet langer aan de zware hindernisrace. Koech, die vorige maand bij de NN CPC Loop Den Haag (halve marathon) opviel met zijn tijd van 1.01.03, wil in Rotterdam met de kopgroep mee.

Zie voor het complete deelnemersveld www.nnmarathonrotterdam.nl/media..

NEDERLAND

De nationale top is uitstekend vertegenwoordigd tijdens de 37ste NN Marathon Rotterdam. Regerend marathon-kampioen Khalid Choukoud en Abdi Nageeye hebben nadrukkelijk aangekondigd als eerste Nederlandse atleet ooit op de Coolsingel te willen finishen binnen de 2 uur en 10 minuten. Michel Butter noemt dat ‘geen doel op zichzelf, maar wel een langgekoesterde wens’. Marti ten Kate kwam in 1989 het dichtst in de buurt: 2.10.04.

Nageeye is vanwege zijn klassering bij de eerste 12 van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro al voorgeselecteerd voor de wereldkampioenschappen in Londen (4 tot en met 13 augustus). De WK-limiet is 2.11.00.

Bij de vrouwen verschijnt kampioene Ruth van der Meijden aan de start. Ze greep vorige maand, net als Butter, de Nederlandse titel op de halve marathon. De WK-limiet voor de vrouwen is 2.28.00.

Zie voor het complete deelnemersveld www.nnmarathonrotterdam.nl/media..

VROUWEN

Ook bij de vrouwen heeft de 37ste NN Marathon Rotterdam een interessant deelnemersveld. Met Lucy Karimi (pr 2.24.46), Eunice Chumba (2.25.00) en Meskerem Assefa (2.25.12) komen drie toppers aan de start die met hun onlangs gelopen persoonlijke records aan elkaar gewaagd zijn. In de bloei van hun sportieve leven willen ze op de Coolsingel finishen met een persoonlijk record van om en nabij de 2.23.00. Zoals hierboven al gemeld, is Ruth van der Meijden de Nederlandse favoriete.

Zie voor het complete deelnemersveld www.nnmarathonrotterdam.nl/media..

JEUGSPORTFONDS

Het goede doel van de 37ste NN Marathon Rotterdam is het Jeugdsportfonds. Dankzij deze organisatie kunnen kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimaal inkomen hun sportdroom bij een club waarmaken. Het Jeugdsportfonds betaalt jaarlijks voor circa 35.000 jongeren de contributie, kleding en benodigde sportattributen.

 

Lees meer over:

winnaars
Deel dit bericht met je vrienden!