zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

What happened to the future?

25 maart 2019 (Jana Beranová)

Poetry startte in 1970 in de Doelen. De eerste pakweg tien jaar bleven tamelijk informeel. We zaten in de foyer, je kon in- en uitlopen, soms was het zo vol dat we op ‘Feyenoordkussentjes’ zaten op de grond.

Er kwamen toen wel de Groten der Aarde, zoals de Nobelprijswinnaars Pablo Neruda uit Chili, Octavio Paz uit Mexico, Brodsky die zijn gedichten in het Russisch zong. Alle drie onvergetelijk. En Remco Campert en Rutger Kopland, om bekende Nederlanders te noemen. En natuurlijk de Rotterdammers Deelder en Cor Vaandrager.

Naast de officiële boekhandel waren er in de gangen veel kraampjes van kleine uitgevers, soms met prachtig uitgevoerde bundels en prenten. Zo werd poëzie verbonden met een andere creatieve discipline.

Toen Poetry naar de Rotterdamse Schouwburg verhuisde, werd de lijn al snel gelegd naar beeldende kunst. Het beeld werd het woord.

Ook theater leende is er bij uitstek voor om met poëzie samen te werken. ermee in discussie te gaan. Bij het binnenkomen al werden we verrast door acteurs die voor iedere bezoeker afzonderlijk een tekst voordroegen. En buiten de muren van de schouwburg was een route bedacht voor beeldende kunst en poëzie: de Gallery Tour.

En nu is de film aan de beurt. Dat lijkt wel een logisch vervolg, gezien het thema van deze 50ste Poetry International What happened to the future?

Ga het zien, op 7 april in Lantaren/Venster.

 

Deel dit bericht met je vrienden!