zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Wethouder: Luchtfietserij met luchtje

17 februari 2014 (Jan van der Tak)

Als Rotterdammer ben ik opgegroeid in ‘de Put’ zoals Spangen ooit werd genoemd. Het waren de jaren vijftig van de vorige eeuw. We waren niet rijk ook al draaide vader extra ‘toeren’ in de haven, het meubilair thuis was karig en deels gekregen, maar de gordijntjes voor de ramen waren altijd kraakhelder. Op vrijdagochtend werden buiten, volgens de gemeenteverordening alleen vóór 10 uur in de ochtend, de matten geklopt de stoepjes geboend en de ramen gezeemd.

Dit alles niet als een maatschappelijke tegenprestatie maar omdat vanuit de in de nabij gelegen havens en de GEB-centrale aan de Galileistraat veel roet in de Put neersloeg. In de winter was het nog vele malen erger, in ieder huis brandde een kolenkachel en dat was op straat te ruiken. Nee, echt gezond woonden we in Spangen niet.

Schoner
Inmiddels zijn schepen en kolencentrales uit de stad verdwenen en stoken we geen kolenkachels meer waardoor de lucht nu een stuk schoner is. Zeker, we meten nu te hoge concentraties fijnstof en vooral in het centrum wordt de norm overschreden. Het kan dus nog steeds beter, bijvoorbeeld door verouderd vrachtverkeer uit het centrum te weren en het doorgaand verkeer op de 's-Gravendijkwal te beperken.
Helaas, daar denkt men op het stadhuis anders over. Eenvoudige maatregelen leveren misschien wel resultaat maar geen applaus op en zo kwam men op het idee van een ‘Rotterdam Climate Initiative’, een kreet die lekker bekt in Europa.
Wethouder Alexandra van Huffelen van D66 mag de Rotterdamse klimaatkar trekken. Niet verwonderlijk want mevrouw komt uit het ‘ons kent ons wereldje’. Voor dit alles heeft Rotterdam € 30 miljoen gereserveerd. Geen klimaatverbetering zonder subsidie zeg maar.

Windmolens
Onderdeel van het (ik zeg het nog maar eens) ‘Rotterdam Climate Initiative’ is een plan om met 60 windmolens in de regio tussen Capelle en Hoek van Holland schone stroom op te gaan wekken en zo de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar, hoor ik u denken, dat is gek. Kort geleden moesten de Barendrechters nog knokken om CO2 opslag onder hun woningen te verijdelen en ineens hoefde dit niet meer? Nee, dit klopt. Nu levert Shell haar CO2 aan de tuinders in het Westland en groeien daar de tomaten en komkommers veel sneller. Maar dat is positief en daar moeten we het niet over hebben.

Visualisatie 3 windturbines (zware industrie) te zien vanaf London Barendrecht, met rechts de mooie Oude Maasheuvel. Fotomontage: EVB (Echt Voor Barendrecht)

Nu gaat diezelfde milieubeweging onder leiding van het D66 van Van Huffelen, weer met veel subsidie, de bevolking verrassen met windmolens om zo de CO2 uitstoot te beperken.
Dat we kort geleden op de Maasvlakte een schone gascentrale deels lieten afbreken en dat daarvoor één van de grootste poederkoolcentrales ter wereld in de plaats kwam, daar praten we maar niet over. Evenmin praten we over de import van het afval uit buurlanden om het hier bij de AVR te verbranden. Nee, wij moeten nu weer aan de windmolens.

Honderdvijftig meter hoog
Als dit idiote plan door gaat komen er rond de Reijerwaard bij IJsselmonde, het Vaanplein tussen Lombardijen en Zuidwijk en langs de Oude Maas bij Barendrecht 12 windmolens van elk zo'n 150 meter hoog. Twaalf Euromasten met vanuit de wijde omgeving zichtbaar draaiende wieken waarop rode lampjes, je wordt van de gedachte al draaierig.
In IJsselmonde, Pendrecht, Zuidwijk en Barendrecht is er straks geen plek meer waar de burger het zicht op deze reuzenmolens kan ontlopen. Bij de bewoners is er een groeiend onbehagen om maar niet te spreken over de ruim twee miljoen jaarlijkse subsidie die de molens straks gaan kosten.
Ook in buurgemeenten Maassluis, Hoek van Holland en Zwartewaal pikt men het niet.
Geen normaal denkende burger zit hierop te wachten, vooral niet als je bedenkt dat de ertswinning, transport, productie en installatie van een windmolen schadelijk is voor mens en milieu. Volgens sommigen zelfs schadelijker dan het netto effect dat we op lange termijn hopen te bereiken. Nog onlangs werd bekend dat er in China mensen sterven bij de winning van het radioactieve ‘monaziet’ als grondstof voor de generatoren. Hoe naïef kun je zijn.

Over de nadelige effecten van het windmolenpark is men ten stadhuize opvallend stil. Dat verkoopt niet. Om over subsidies en de profijtelijke bijbaantjes nog maar te zwijgen.
Helaas stinkt het nog steeds in onze regio, maar het luchtje hangt nu vooral rond de Coolsingel.

Jan van der Tak, Barendrecht
(Een van onze trouw reagerende mensen onder de naam ‘Johannes’, e-mailadres bij ons bekend (en verplicht), is Jan van der Tak uit Barendrecht. Hij blijkt een oer-Rotterdammer te zijn. Prima leesbaar heeft hij een gastbijdrage gemaakt over het ‘Rotterdam Climate Initiative’. Het is zijn mening waarvoor wij aandacht vragen. Weer eens wat anders dan reacties op bijdragen van onze vaste redactieleden.)

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!