woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Groen gebieden met groei, rood gebieden met verminderde handel in goederenAfb. CPB

Wereldhandel dankzij China op topniveau

28 maart 2021 (een van onze medewerkers)

Je zou soms het tegenovergestelde denken: corona lijkt economiën plat te leggen niet is minder waar. Na aanvankelijk recessie en krimp tot wel 10% zoals in het Verenigd Koninkrijk is de wereldeconomie aan groot hetstel bezig. Zo sterk dat de wereldhandel in goederen door bleef groeien. In januari 2021 groeide die met 2,6% ten opzichte van december 2020, waarmee de piek van oktober 2018 wordt overtroffen.

De in- en uitvoer van China en ontwikkeld Azië zijn volgens het CPB de grote motor achter die groei. De handel vertoonde echter weinig groei in de Verenigde Staten, het eurogebied en opkomend Azië (zonder China). 

Binnen de 37 landen van de Economische samenwerkingsorganisatie OECD doet Nederland het onveranderd goed al zie je daar dat de exporten in 2020 een kleiner deel van Nationaal Product uit maken dan voorgaande jaren. Daarin tekenen zich de effecten van corona af. Hoe belangrijk buitenlandse handel voor de Nederlandse economie is toont de onderstaande grafiek van de OECD. 

Het kaartje bovenaan van het CPB laat zien dat vooral de handel in Zuid- en Midden- Amerika zwaar getroffen is waar ook een aantal sterk door corona getroffen landen liggen.    

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!