zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Weer uitbreiding van Bokito-familie

14 mei 2015 (door Zettie Leeuwenburgh)

Gorillamoeder Tamani en haar zesde jong, dat onlangs in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp werd geboren, vermaken zich prima in de warme zon. De vader van al haar kinderen is de bekende Bokito. Zijn familieclan bestaat nu uit drie vrouwen, vijf dochters, twee zonen en een aangenomen zoon.


Bokito houdt zich niet bezig met de opvoeding van zijn kinderen. De Zilverrug laat alleen duidelijk zijn indrukwekkende verschijning gelden en zorgt op die manier voor rust en veiligheid binnen de groep. Dat is wel eens anders geweest. Bokito was geen heilig boontje.

Verliefd
Hij heeft het zelfs eens gepresteerd om een bezoekster aan Blijdorp die tot over haar oren 'verliefd' op de mooie Zilverrug was geworden en hem bijna dagelijks kwam bezoeken én - 'een beetje dom' - oogcontact met hem maakte, dwars door Blijdorp achterna te zitten en danig toe te takelen. Als straf werd Bokito tijdelijk naar het buitenland gestuurd voor een heropvoeding.

 

 

 

 Moeder Tamani met gorillababy Thabo. Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard.Terug nu naar de gelukkige Tamani, die een zorgzame moeder blijkt te zijn en zich met volle overgave op haar moederrol heeft gestort. Zij laat haar nieuwe boreling goed drinken en wiegt hem liefdevol in slaap. Moeder Tamani heeft ook een jongere dochter van twee jaar, Tonka. Die moet nog wel wennen aan haar nieuwe babybroertje, die alle aandacht van Tamani opeist. Zij krijgt gelukkig veel steun en afleiding van haar grote zus Thirza.

Buitenverblijf
Met mooi weer is de hele gorillafamilie in het buitenverblijf in Blijdorp te bewonderen. Alleen als het gaat regenen of kouder wordt gaan zij naar binnen. Diergaarde Blijdorp is uiteraard heel gelukkig met de uitbreiding van de gorillafamilie. In het wild wordt hun voortbestaan ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, het tropisch regenwoud. Vooral de mijnbouw en winning van het metaalerts Coltan heeft een verwoestende invloed op de biotoop. Coltanerts is een onmisbaar onderdeel in mobiele telefoons en laptops.

Blijdorp doet daarom een beroep op iedereen, die op kraamvisite komt: ,,Wie heeft nog een oud mobieltje ergens in een la zwerven of een oude laptop op zolder opgeslagen. Die kunnen worden ingeleverd in een bak naast het buitenverblijf van de gorillafamilie in Rotterdam Zoo. Ze worden recycled en vormen meteen een leuk kraamcadeautje voor Tamani en haar zoon.''

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!