woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Wat wil Aboutaleb?

25 januari 2011 (door Jan Booister)

Met de populariteit van burgemeester Aboutaleb gaat het niet goed. De eerste burger van Rotterdam scoort een mager zesje, zo leert onderzoek, namens het AD verricht.

Na twee jaar hebben de Rotterdammersde opvolger van Opstelten nog steeds niet in hun harten gesloten.

Aboutaleb heeft beloofd beter zijn best te gaan doen om dat cijfer op te krikken.

Dat is goed. Van een burgemeester mag je dat overigens ook verwachten. De band die burgers met hun burgemeester voelen, is onderdeel van hun welbevinden in Rotterdam.

Belangrijk is evenwel ook de vraag of burgemeester Aboutaleb een goed bestuurder is. Wie die vraag voorlegt aan hoge Rotterdamse ambtenaren krijgt niet direct een positief antwoord. Er valt dan eerst een stilte. Er wordt gezocht naar de juiste woorden. Er is voorzichtigheid.

En dat is zorgwekkender dan de uitkomst van het AD-onderzoek.

 

Politie

Bij de politie, bijvoorbeeld, lopen ze niet weg met Aboutaleb, om het zacht uit te drukken. Ze vinden daar dat hij zijn oren te veel laat hangen naar de politiek. Met name het uitrangeren van commissaris Henk de Jong heeft kwaad bloed gezet. De collega’s van deze politieman vinden dat De Jong, die een prima staat van dienst had, slachtoffer is geworden van de overlevingsstrategie van Aboutaleb. De burgemeester had ‘voor’ zijn mannen moeten gaan staan toen er bloed werd geëist door de gemeenteraad na ongeregeldheden in de stad, is daar te horen. Opstelten zou dat zeker hebben gedaan. Die had tegen de raadsleden gezegd dat hij verantwoordelijk was en dat ze hem op al die zaken moesten aanspreken.

 

Ambtenaren

Ook hoge ambtenaren bij diverse gemeentelijke diensten hebben het niet zo op Aboutaleb begrepen. Ook daar vinden ze dat de burgemeester vooral een politiek rekenaar is. Iemand die vooral met overleven bezig is.

Het karakter van de burgemeester speelt daar bij mee. Aboutaleb geeft zich niet snel. Hij blijft afstandelijk, kijkt altijd de kat uit de boom en heeft van oude-jongens-krentenbrood geen pap gegeten.

Persoonlijk blijft mij dat deel uit zijn installatierede bij waar hij zich in de raadszaal tot toenmalig burgemeester Cohen van Amsterdam richtte en haast triomfantelijk liet blijken nu toch ook op dat niveau te verkeren. Alsof het hem om status te doen was.

 

Geen doel

De burgemeester heeft ook geen ‘agenda’. Hij heeft zich geen doel gesteld, dat in ieder geval nooit laten blijken. Hij gaat niet voor in een strijd die belangrijk is voor Rotterdam. Opstelten had veiligheid, repressie en wilde de zero-tolerance-burgemeester zijn.

Maar Aboutaleb? Wat wil hij nou?

Ook in Marokkaanse kringen vraagt men zich dat af. Daar is de onvrede over de burgemeester misschien wel groter dan onder autochtone Rotterdammers. De Rotterdamse Marokkanen vinden dat Aboutaleb te snel met populaire taal negatief doet over hen, waar nuances ook kunnen worden aangebracht.

Bijvoorbeeld over een boerka-verbod. De burgemeester zei dat hij dit zou handhaven, waar de korpschef van Amsterdam meldde dat hij wel belangrijker zaken had te doen. Natuurlijk is de burgemeester er ook om de wet te handhaven, maar hij mag best nuances aanbrengen. Opstelten durfde de minister te trotseren als het ging om de opvang van illegalen.

 

Islam

Aboutaleb heeft het niet gemakkelijk want hij wordt extra kritisch gevolgd vanwege zijn islamitische achtergrond. Zoals de eerste vrouwelijke minister ook een tijd met argusogen is gevolgd.

Maar misschien is het dan juist wel goed als Aboutaleb eens duidelijk maakt waar hij met de stad heen wil, daar plannen voor lanceert en er maatregelen op afstemt. Dan vergeven ze hem hier misschien ook dat hij ooit Ajax heeft staan toejuichen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!