dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

AstraZeneca in het VK niet gebruikt onder de 30 Bld. V&M sky YT

Besluit hervatting hervatting vaccinaties AstraZeneca: niet onder de zestig

8 april 2021 (een van de redacteuren)

(update 8 april 19.30 uur) De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA maakte gisteren bekend dat de algemene baten-risicoverhouding van het AstraZeneca vaccin positief blijft. De EMA stelt dat risico's zeer zeldzaam zijn. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft intussen nog een besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. De gezondheidsraad adviseerde mensen onder de zestig niet met AstraZeneca  te vaccineren. Het kabinet neemt dat advies over. 

Het besluit komt te laat om alle betrokkenen nog voor vrijdag te informeren. De koepel van GGD GHOR besloot daarom al eerder om ook op vrijdag niet met AstraZeneca te vaccineren.   

De EMA commissie heeft bij haar conclusie rekening gehouden met al het thans beschikbare bewijs, inclusief het advies van een ad hoc expertgroep. Het EMA herinnert beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en mensen die het vaccin krijgen, zich bewust te blijven van de mogelijkheid van zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes binnen 2 weken na vaccinatie.

Tot nu toe hebben de meeste gemelde gevallen zich voorgedaan bij vrouwen jonger dan 60 jaar binnen 2 weken na vaccinatie. Op basis van het momenteel beschikbare bewijs zijn specifieke risicofactoren niet bevestigd. De meest voorkomende bijwerkingen zijn doorgaans licht of matig van aard en verbeteren binnen enkele dagen na vaccinatie. In zeer zeldzame gevallen is samenvallend met vaccinatie trombose vastgesteld. 

De wetenschappers van het EMA hebben dus nu geoordeeld dat de voordelen van AstraZeneca opwegen tegen zeldzame risico's.    

Lees hier het verslag online (Engels)  

Zie ook:

Lees meer over:

corona vaccin EMA
Deel dit bericht met je vrienden!