dinsdag 2 maart 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Nutri-score: voedingswaarde in een oogopslag

17 februari 2021 (een van onze medewerkers)

Je bent wat je eet. En soms zie je ze wel eens voorbijschuifelen, de killoknallers. Maar meestal is het optisch niet zo erg. Van binnen is een andere zaak. Voeding is een belangrijke determinant van gezondheid. Goede voeding in alle levensfasen draagt ​​bij aan de behoud van een goede gezondheid.

Omgekeerd is onvoldoende voeding, waarin één of meerdere basis voedingsstoffen ontbreken, een risicofactor voor de belangrijkste chronische ziekten (obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2) of ondervoeding. Een balans tussen a gezonde voeding en lichamelijk actief zijn is essentieel vanuit het oogpunt van de volksgezondheid.

Is het erg nog meer gepamperd te worden ?

Soms wel, soms niet. Dat een elektrisch lamp aan KEMA-KEUR eisen moet voldoen voorkomt menige onverwachte elektrokutie. Zo kan wat extra advies over wat we dagelijk in ons zelf stoppen geen kwaad. En als je toch alleen maar chocola wilt eten, dan kan dat nog steeds  

Nutri-Score is een voedingsetiket dat bedoeld is om consumenten snel de voedingswaarde van levensmiddelen te laten beoordelen. Je kan dus las het vignet op de voorkant van het etiket staat, in een oogopslag een gezondere keuze maken als er iets te keizen valt. A (groen) is beter en E (rood) slechter. 

Het vignet van Nutri-Score is een vijfkleuren schaal groen tot rood dus met letters A to en met E die zijn berkend met een op voedingswetenschap gebaseerd en daarmee ook gevalideerd algoritme. Hierbij wordt rekening gehouden per 100 gram 100 milliliter voedsel product, de hoeveelheid voedingsstoffen waarvan overmatige consumptie als voor de gezondheid (energie, zout, suikers en verzadigde vetzuren), en de hoeveelheid voedingsstoffen en ingrediënten die moeten worden gepromoot (eiwitten, vezels, maar ook de hoeveelheden fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad, walnoot en olijfolie)

Devoedselautoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland hebben onlangs internationaal gecoördineerde samenwerking aangekondigd, waarmee het gebruik van het voedingslabel Nutri-Score op de voorzijde van verpakkingen 'gefaciliteerd' wordt. We gaan zien wat dat betekent en wat voor voordeel het brengt. 

Lees hier de hele verklaring (Engels) 

 

 

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

voeding gezondheid voedsel keuken
Deel dit bericht met je vrienden!