zondag 12 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Juni 2019 Atrium: Loes Luca, Peter Bulthuis, Hans Sleutelaar en Dick Kornet applaudisseren voor een klassieker van Rien Vroegindeweij. (Foto © Ronald Glasbergen)

VIDEO: Dichter in het Atrium

9 april 2020 (door de redactie)

In deze nieuwe 5-delige serie van Carel van Hees en Stephan Warmenhoven bij OPEN Rotterdam volgen we de vier Rotterdamse dichters Hans Sleutelaar, Jules Deelder, Peter Bulthuis en Rien Vroegindeweij. De vier zijn al meer dan een halve eeuw bevriend en hebben een onmiskenbare invloed op de Rotterdamse poëzie en literatuur. Luisteren en kijken naar deze mannen is de ultieme poging om de stad beter te begrijpen en te omarmen. Pioniers en avant-garde toen, relevant en up-to-date anno 2020.

Zorginstelling Atrium, waar Sleutelaar en Bulthuis wonen, is de centrale plek waar de vrienden vaak samenkomen met familie en vrienden. De dochter van Sleutelaar, Nadia Sleutelaar komt langs om te controleren of alles goed gaat met haar vader. Rien Vroegindeweij en Sleutelaar halen herinneringen op en worden verrast door een nieuwe generatie dichters. Loes Luca haalt Sleutelaar op voor een middag Boijmans Van Beuningen en Sleutelaar, Bulthuis en Deelder drinken een fles gin op Jules Deelder’s 75ste verjaardag.

Hans Sleutelaar en Jules Deelder heffen een wijnglas met gin en tonic en bespreken ondertussen de hemel en de hel. © Carel van Hees

Van Hees en Warmenhoven wilden deze gouden generatie vastleggen en laten praten nu het nog kan. Dat de urgentie groot is blijkt wel uit het feit dat een maand na de opnames Deelder overleed. Als een speciale hommage is een aflevering volledig aan hem gewijd.

Hans Sleutelaar bekijkt vanuit zijn rolstoel de skyline van Rotterdam vanaf de Kralingse Plas © Carel van Hees

Alle onderwerpen waar de makers op hoopten komen voorbij in de film: literatuur, muziek, ego, roddel, levenslust, relaties, ijdelheid, het ongemak van ouder worden - allemaal gebracht met een flinke dosis humor. Niks is geregisseerd, volledig opgenomen met iPhones en de makers zien de hele film als een grote jamsessie, net als het leven.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven