dinsdag 2 maart 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Menara, vliegveld van Marrakesh

Corona in Marokko, Turkije, Suriname, Kaapverdië en op de Antillen - Deel 1

15 maart 2020 (de redactie)

NIEUW ARTIKEL AANGEMAAKT!

Rustu Rucber opgenomen in ziekenhuis vanwege coronavirus

Corona in Marokko, Turkije, Suriname, Kaapverdië en op de Antillen deel II

Dit artikel is massaal gelezen en wordt niet meer geüpdatet. Het werd te lang en te vol. De redactie heeft daarom besloten een nieuw artikel aan te maken. Zie link hierboven. Artikelen in deel II zijn vanaf 26 maart 2020. 

 

Dit artikel - deel I - wordt vanaf donderdag 26/3 niet meer geüpdatet

UPDATE: WOENSDAG 25/3Kamerbrief: Effecten corona op Caribische delen Koninkrijk - veel steun

UPDATE: WOENSDAG 25/3 - nieuwe cijfers; aantal besmettingen in Turkije in totaal 1872 - 44 doden.

VIDEO UPDATE: DINSDAG 24/3 - man overlijdt in trein naar Istanbul

@Breakingnieuws1 Deze geïnfecteerde man is vandaag in de trein in #Istanbul overleden. Er wordt aangenomen dat #Turkije binnenkort zal worden geconfronteerd met grootste CoronaVirus ter wereld, vergelijkbaar met die in #Iran. Elke journalist die verslag doet,wordt vervolgd

VIDEO trein Istanbul

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe staat het eigenlijk met het coronavirus in landen als Marokko, Turkije, Suriname - en op de Antillen? Veel hedendaagse Nederlanders - onder wie veel Rotterdammers - hebben daar direct of indirect hun roots liggen.

Stand van zaken op WO 25/3:

Turkije meldt 1872 besmettingen, 44 doden. In buurland Iran zijn al 1934 doden gevallen. Marokko meldt er inmiddels 170 (4 doden), Aruba 17 en Curaçao 4 (1 dode), Suriname meldt 7 besmettingen. Het Franse deel van Sint-Maarten meldt er 8, het Nederlandse deel 2. Kaapverdië meldt 3 gevallen. 

 

EERDERE UPDATES:

UPDATE: ZA 21/3: Noodtoestand in Marokko; niemand mag de deur uit; chaos op vliegvelden; Nederlanders zitten vast: Noodtoestand in Marokko

UPDATE: Turkse dokter vertelt in een geheime video dat er in werkelijkheid duizenden corona-besmettingen in Turkije zijn, en dat de Turkse regering de cijfers heeft gemanipuleerd. De video is hier te bekijken. 

Update: Turkijes geheime wapen tegen corona; reukwater

Posters in alle talen

 

 

UPDATE: 

Turkije haalt Turken uit Nederland

Turkije gaat ruim 3600 Turkse burgers terughalen uit negen Europese landen, waaronder Nederland. „Zij worden voor middernacht dinsdag teruggebracht met 34 chartervluchten van Turkish Airlines”, zegt minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken volgens persbureau Anadolu.

Turkije gaat onder meer studenten en toeristen terughalen. Zij konden zich tot maandagmiddag aanmelden als ze mee wilden met zo’n vlucht. Het is onduidelijkheid hoeveel Turkse burgers worden opgehaald in Nederland. De gerepatrieerde Turken moeten twee weken in quarantaine. Ze worden ondergebracht in studentenhuisvesting in miljoenenstad Istanbul en in de provincie Kocaeli.

Zie de Telegraaf

Afgelopen weekend: Toeristen kunnen niet weg uit Marrakech

Casablanca volledig ontsmet

Zie ook:

Coronavirus: aantal gevallen per land

Waterkant: Scholen in Suriname maandag dicht

Le Monde: duizenden Fransen vast in Marokko

Dagblad010: alle Turkse moskeeën in Nederland dicht t/m 6 april

Suriname, Aruba, Curacao sluiten grenzen

Coronacrisis in Turkije: geen onderwijs en er wordt gehamsterd

Kaapverdië: 3 verdachte gevallen

Politie Den Haag maakt einde aan Turkse bruiloft met 500 gasten

VIDEO: Veel reizigers gestrand in Suriname

Anouk zit vast in Marrakesh

Strengere coronamaatregelen Curaçao

Tui orders ill customers off flight from Cape Verde

Melissa (22) zit vast in Marokko; ''Onrust om corona neemt met de dag toe"

Bange Anouk krijgt paniekaanval in Marokko

Coronacrisis in Turkije: geen onderwijs, en er wordt gehamsterd

Suriname verrassend goed voorbereid op coronavirus

Eerste coronadode op Curaçao is 69-jarige Brabantse toerist

Marokko sluit cafës, restaurants en hamams

Reisadvies Kaapverdië: alleen noodzakelijke reizen & idem voor Turkije, Marokko en Suriname

Anouk nog steeds vast in Marokko; heeft geen geld voor privé vlucht

De Kılıç Ali Pasha moskee in Istanbul wordt gedesinfecteerd vanwege het coronavirus, foto Arab News

Dokuz8news: Fabriek in Ankara-Yenimahalle opgerold waar de fabrikant een slaatje uit de coronapandemie probeerde te slaan door nep-handgel te produceren

Update:

Zelf reizen naar het buitenland wordt ook lastiger. Het was Nederlanders al verboden voet te zetten op Amerikaanse bodem en vrijdag besloten ook de leiders van Curaçao en Turkije Nederlandse reizigers te weren. Net als de Amerikaanse president Donald Trump hopen zij met die maatregel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Naar de Turkse zon vliegen kan vanaf zaterdagochtend niet meer, ook niet vanaf het Belgische Zaventem of het Duitse Düsseldorf. Het land staakt alle vluchten van en naar negen Europese landen. Naast Nederlanders, komen ook reizigers uit Spanje, Zweden en Oostenrijk het land niet meer binnen, in ieder geval tot 17 april. Eerder schrapte Turkije, waar momenteel vijf besmettingen met Covid-19 bekend zijn, al vluchten van en naar Iran, Italië, China en Zuid-Korea.

Curaçao weert ook reizigers uit Nederland

Bonaire sluit vanaf zaterdag zijn de luchthavens voor alle vluchten uit Europa vanwege het nieuwe coronavirus. De maatregel geldt tot 30 maart. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna van het eiland tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Voor cruiseschepen geldt een aanmeerverbod van 30 dagen. Rijna zei dat er nog geen besmettingen zijn en evenmin verdachte gevallen.

Ook op Curaçao worden reizigers uit Nederland geweerd. Vrijdag werd op het eiland de eerste besmetting gedetecteerd en minister-president Eugene Rhuggenaath hoopt het coronavirus met het sluiten van het luchtruim te slim af te zijn. Tot nu toe vlogen er dagelijks minstens twee vliegtuigen vanuit Nederland naar Curaçao. Net als Turkije schort het eiland ook vluchten vanuit andere Europese landen op.(Bron: Trouw)

Deel dit bericht met je vrienden!