donderdag 28 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto avicennacollege.nl

VIDEO: Avicenna, bedenker van de quarantaine

7 april 2020 (de redactie)

Het is dat er in Rotterdam een school voor islamitisch voortgezet onderwijs - het Avicenna College - naar hem genoemd is, anders zouden weinigen in deze stad ooit van hem gehoord hebben: Avicenna - of Ibn Sina (in het Arabisch). Groot Perzisch geleerde (980-1037). In het Engels vaak aangeduid als 'polymath' - alleskunner. Hij schreef o.a. Canon van de geneeskunde, een werk dat ook in Europa lange tijd een enorme invloed zou hebben. Hij introduceerde de quarantaine bij de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Na zijn dood werd hij in de islamitische wereld sterk bekritiseerd. Avicenna's neoplatonisme ( het idee dat de wereld eeuwig is en niet geschapen) werd door vrome moslims niet compatibel geacht met hun geloofsleer. Later werd hij weer langzaam in ere hersteld. 

Mohammad Tawhidi, De imam of peace (@Imamofpeace) - een Australische imam uit Adelaide en bekend om zijn scherpe tweets - formuleert het zo:

Ibn Sina, known in the West as Avicenna, was one of the greatest physicians, astronomers and thinkers to ever live. Yes, he was the first to introduce the idea of quarantine, but the Islamists killed him for his ideas and accused him of dying from alcohol.

In de video een interessant filmfragment: Avicenna introduceert de eerste quarantaine tijdens een uitbraak van de pest. 

Avicenna College, Montessoriweg (nabij Zuidplein), foto Hevo

Deel dit bericht met je vrienden!