maandag 23 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Via buurt-app naar biologisch voedsel

1 mei 2016 (door Marcella Deen)

Buurt-app’s zijn tegenwoordig ‘in’. Onlangs ben ik er zelf lid van geworden. Om samen met je buren in je woonomgeving ideeën, vragen, hulpdiensten en bijeenkomsten met elkaar uit te wisselen. Zo ontstond de vraag of er interesse was om gezamenlijk biologisch voedsel in te kopen. Nou, die interesse was er zeker!


Na een korte vergadering met ‘de buurtjes’ kwamen wij tot de conclusie dat de ‘ons bekende’ supermarkten niet meer konden bevredigen met de aangeboden producten.
Zoals groente die naar niks smaakt. Brood dat na een week nog dagvers aanvoelt (‘wat zit daar in hemelsnaam in?’) en appels die na het schillen nog urenlang volop blank bleven en geen rottingsproces vertoonden. Nee, dit waren nu niet de waren waar wij naar zochten, laat staan om er smaakvol van te eten.
Zo kwamen wij verder tot de ontdekking dat er een biologische familieboerderij onder de rook van Rotterdam ligt en wel aan de Bieslandseweg 1 te Delfgauw. Pal achter de Ikea. Hier worden pure streekproducten verkocht. Allemaal leuk en aardig om hiervan te horen, maar wij wilden dit biologische voedselparadijs wel even met eigen ogen aanschouwen. En natuurlijk om ervan te proeven en uit te proberen.

Blij
Hoe blij werd ik dan ook toen ik het erf opreed. Heel blij, zelfs. Groene prachtige weilanden weg van de snelweg met koeien in een open stal en met meer bewegingsvrijheid dan de gemiddelde student op een kamer in Rotterdam. De Hoeve Biesland is een biologisch familiebedrijf. Ik heb gesproken met Mieke Duijndam en haar dochter Linda.
Aanstaande Tweede Pinksterdag op 16 mei organiseren zij een ‘foodfestival’. Compleet met foodtrucks, de welbekende omgebouwde busjes met een luifel waar vanuit eigen producten worden geserveerd, een streekmarkt, workshops om eigen worsten te maken, een wildplukwandeling waarna je jouw eigen pesto kan maken met de geplukte kruiden. Dus komt dit alles zelf zien en beleven op die speciale dag.

 

 

De Hoeve Biesland is een biologisch familiebedrijf. Op de foto Mieke Duijndam en haar dochter Linda. Foto's: Rinus VuikDuurzaamheid en een evenwichtig ecologisch klimaat staat bij hun bedrijf hoog in het vaandel. Groenten, kruiden en fruit worden geteeld op eigen bemeste grond. Het biodynamische vlees van eigen dieren zoals koeien en lammeren wordt door de familie zelf verwerkt. Zij werken nauw samen met andere streekboeren. Al hun biologische producten worden in de zogenaamde ‘Weilandenwinkel’ verkocht.

Fris
Niets geen zielige preistronkjes of slappe sla, maar mooie fris ogende streekproducten. Er worden hierbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de dieren krijgen geen antibiotica toegediend. Zo zou dus elke gezonde boerderij eruit moeten zien.
Met hierbij slechts een kleine opsomming van hun talloze producten, zoals: seizoen gebonden groenten en fruit, kaas, eieren, vlees, rauwe melk, eigen gebakken brood, jam, kruiden, pure limonades en doe-het-zelf- paddenstoelen-pakketten.
Aan een prijslijst wordt nog hard gewerkt, door de seizoenen en aanbod veranderd dit regelmatig. En echt zoveel duurder is het allemaal niet als je van kwaliteit houd.
Daarnaast organiseert de Hoeve Biesland educatieve rondleidingen voor scholen, kinder-kookworkshops, bedrijfsuitjes en familie-evenementen. Verder werkt de familie mee aan re-integratie-projecten onder de noemer ‘hulpboeren’. Zij begeleiden daarin mensen die om wat voor reden dan ook een tijd niet meer aan het arbeidsproces hebben deelgenomen. Ook aan hun nazorg wordt gedacht.
Als u dit artikel uitprint en laat zien op de boerderij dan staat er een leuke biologische verrassing voor u klaar op de Hoeve Biesland aan de Bieslandseweg 1 te Delfgauw.

Hieronder nog enkele sfeerplaatjes van deze biologische boerderij. (De drie 'staande' foto's zijn van Marcella Deen)

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!