donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Verwelkoming nieuwe chef-dirigent

21 september 2018 (door de Redactie)

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verwelkomt op 29 en 30 september zijn nieuwe chef-dirigent Lahav Shani met een inauguratieconcert in de Doelen, Rotterdam. Solist is pianist Daniel Barenboim. Shani (29) wordt de twaalfde chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest, dat precies honderd jaar geleden werd opgericht.

‘Ongelooflijke chemie’
Er is een bijzondere klik tussen de nieuwe chef-dirigent en het orkest van Rotterdam. ‘Er is een ongelooflijke chemie. Dit orkest heeft de zeldzame eigenschap dat ieder concert iets spontaans wordt in zijn energie en emotie. Risico’s nemen, alles geven, samen alles ontdekken met een frisse blik: het is musiceren op zijn best,’ zegt Lahav Shani. Orkestdirecteur George Wiegel: ‘Lahav is een uitzonderlijk begaafd iemand, van een enorme muzikale kwaliteit en rijpheid. En dat met een jeugdige gepassioneerdheid om de hele wereld nog te gaan veroveren, dat is nou precies wat past bij ons orkest en bij Rotterdam.’

Daniel Barenboim
In zijn inauguratieconcert dirigeert Lahav Shani de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj, een van de lijfstukken van het orkest. Daniel Barenboim soleert in Beethovens Derde pianoconcert. De aanwezigheid van deze legendarische pianist is geen toeval: ‘In mijn muzikale leven is hij de belangrijkste mentor,’ zegt Lahav Shani. ‘Voor mij is de cirkel rond als hij er bij is op het moment dat ik begin aan mijn eerste echte positie bij een orkest.’

Rijzende ster
Lahav Shani is een snel rijzende ster. Sinds hij in 2013 het internationale Gustav Mahler dirigentenconcours te Bamberg in Duitsland won, wordt hij wereldwijd uitgenodigd door de meest vooraanstaande orkesten, waaronder het Philadelphia Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en de Wiener Philharmoniker. Het Israel Philharmonic Orchestra benoemde Lahav Shani als chef-dirigent met ingang van 2020, een positie die hij zal combineren met zijn aanstelling in Rotterdam.

Eerste seizoen
Met het inauguratieconcert begint Lahav Shani aan zijn eerste seizoen als chef-dirigent in Rotterdam, een seizoen waarin hij zijn opwachting maakt als dirigent en pianist. In totaal leidt Lahav Shani tien verschillende programma’s in 2018/19. Hij dirigeert onder meer Stravinsky’s Petroesjka en Mahlers Derde symfonie, leidt Bachs Concert in d van achter het klavier en speelt piano in kamermuziekwerken als Schuberts Forellenkwintet en het Concertino van Janáček. Ook gaat hij met het orkest op tournee, onder meer door Duitsland en Zwitserland (oktober 2018), en Taiwan en China (juni 2019).

Over Lahav Shani
Lahav Shani (Tel Aviv, 1989) begon op zesjarige leeftijd zijn pianostudie bij Hannah Shalgi en kreeg daarna les van Arie Vardi aan de Buchmann-Mehta Muziekschool in zijn geboortestad. Hij voltooide zijn pianostudie bij Fabio Bidini aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn; aan hetzelfde instituut studeerde hij orkestdirectie bij Christian Ehwald. Tijdens zijn studiejaren was Daniel Barenboim zijn mentor. In juni 2016 debuteerde Lahav Shani bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest als dirigent en pianosolist; twee maanden later volgde de aankondiging van zijn benoeming tot chef-dirigent met ingang van 2018, als opvolger van Yannick Nézet-Séguin.

Het inauguratieconcert wordt live uitgezonden via Medici.tv en is te beluisteren op NPO radio 4, Het Zondagmiddagconcert AVROTROS op 7 oktober.

Deel dit bericht met je vrienden!