donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

De koning en de premier dalen de trap af. Screenshot V&M van NPO

Onderzoek laat vooralsnog weinig vertrouwen in kabinet Rutte IV zien

11 januari 2022 (een van de redacteuren)

De NOS heeft  I&O Research een representatief onderzoek laten doen naar de mate van vertrouwen in het komende kabinet Rutte IV. Het onderzoek werd gehouden onder 2.787 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 7 tot maandagochtend 10 januari 2022.

Twee derde van de ondervraagden had niet zo veel tot geen vertrouwen in Rutte IV. Drie op tien ondervraagde kiezers (29%) hebben er tamelijk (27%) tot heel veel (2%) vertrouwen in. Twee derde (65%) heeft niet zo veel tot geen vertrouwen (40% ‘niet zo veel’, 25% ‘helemaal geen vertrouwen’.

Redenen, oorzaken  

Er zijn ruwweg twee redenen waarom men geen weinig vertrouwen heeft in dit kabinet.  

De eerste is samen te vatten als “eerst zien, dan geloven”. En de twijfel of dit kabinet het echt anders gaat doen, of er echt een ander bestuurscultuur komt en of problemen - zoals de toeslagenaffaire – echt voorkomen worden. Immers: Rutte IV heeft dezelfde samenstelling als Rutte III. Deze sceptische visie wordt vooral gegeven door kiezers van de coalitiepartijen of kiezers van GroenLinks, PvdA, PvdD, die onderdelen van het regeerakkoord best waarderen, maar sterk betwijfelen of ze in praktijk gebracht gaan worden.

Inhoudelijk niet eens

De tweede verzamelingen redenen komt voornamelijk van kiezers die verder weg staan van VVD, CDA, D66 en CU. Kiezers van PVV, FvD, BBB of SP. Ze zouden wezenlijk andere keuzes maken, bijvoorbeeld met betrekking tot klimaat, veiligheid, vluchtelingen, woningbouw, armoede. Etc.

Tabel I&O Research 

De bovenstaande tabel van I&O Research laat zien dat de oevrtuiging dat kabinet Rutte IV problemen in de zorg, woningnood,, criminaliteit niet zal oplossen. Maar dat zegt wel wat over het gezonde verstand van de kiezer. Dat blijkt hierin gelukkig groot. Natuurlijk lost Rutte IV bijvoorbeeld de problemen rond criminaliteit of armoede niet op . Dat zijn complexe en gelaagde problemen. Wel kan het die problemen helpen indammen of verminderen. Maar in beginsel zijn het problemen zonder einde. Overigens is de armoede als je kijkt naar cijfers van het CBS ook afgelopen kabinetsperiode weer iets teruggelopen. Dat neemt dat weg dat ook daar veel werk aan de winkel is als je bijvoorbeeld denkt aan kinderen die in armoede opgroeien.  

Het hele rapport is hier in PDF te lezen

Bronnen I&O Reserach, NOS, CBS 

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek vertrouwen
Deel dit bericht met je vrienden!