dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Versoepeling coronamaatregelen, maar hoeveel?

14 januari 2022 (de redactie)

Alle signalen wijzen richting versoepelen coronamaatregelen, maar hoeveel?  Niet essentiële winkels gaan gedeeltelijk weer open, hogescholen ook. Immers de omikron bvariant is wel veel besmettelijker maar maaakt de meesten minder ziek. De meeste mensen, maar wie getroffen wordt en niet gevaccineerd is kan er nog steeds zeer ernstig ziek van worden en wie gevaccineerd is , is ook niet onkwetsbaar. 

Uit de pas

Maar Nederland loopt redelijk uit de pas met de rest van Europa waar nergens een lockdown als hier geldt ondanks de vaak -zoals in Frankrijk- hoge besmettingscijfers. Niet dat daar alles op rolletjes gaat en maatregelen - of het gebrek daaraan-  klakkeloos geslikt worden. In Frankrijk staakten leraren vandaag     

Polderprotest

De politieke rationale voor versoepeling is groot. Al weken wordt steeds duidelijker dat veel kleine ondernemers in de horeca en retail er genoeg van hebben. Je ziet in toenmende mate individuele protestacties van winkeliers die hun tent toch openhouden of toch een kop koffie of biertje serveren. Die voorzichtige burgelijke ongehoorzaamheid werk als een voortdurende effectieve demonstratie en tegen de zwaarte van de huidige maatregelen die dan ook hun draagvlak verliezen. Tel daar bij op de herhaaldelijk uitgesproken aandrang om te versoepelen van veel lokale bestuurders. 

Mild en besmettelijk

Trouwens veel wijst erop dat omikron veel milder is. Nauwelijks smaakverlies, een stuk minder ziek. En ook al is alles nog niet duidelijk omtrent de variant, het lijkt voorlopig goed dat omikron de andere varianten verdringt. En dat we met dit virus moeten en kunnen gaan leven is ook wel duidelijk. Dat heeft kakelverse minister Ernst Kuipers ook al in een van de vele 'talkies' op TV gezegd. 

Hoeveel meer er open gaat? Medische mondmaskers? Terug naar de avondlockdown van voor 19 december of mag het een tikje meer zijn?  En hoe past dat in de veel besproken lange termijnplannen?  Vrijdagavond gaan we het zien en horen met de eerste corona persconferentie van het nieuwe kabinet.  

    

Zie ook:

Lees meer over:

corona
Deel dit bericht met je vrienden!