woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Stille tocht communistische jongeren op Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen eindigt bij school Hümeyra

25 november 2019 (de redactie)

De redactie van RV&M ontving een verslag van de demonstratie van afgelopen zondag tegen geweld. Hier de foto's en het verslag.

"Op zondag 24 november organiseerde de Communistische Jongeren Beweging een stille tocht door Rotterdam om aandacht te vragen tegen geweld tegen vrouwen. Één dag voor de Internationale Dag van Geweld tegen Vrouwen. Specifiek werd ook stil gestaan bij de moord op de Rotterdamse Hümeyra Ergincanli en het falende beleid van de overheid.

Het is 14:00, een mooie zonnige zondagmiddag. Langzaam aan beginnen de demonstranten zich te verzamelen en groeit de groep aan. De aanwezigen komen vanuit héél Nederland, maar nog belangrijker is de aanwezigheid van de vrienden en familieleden van Hümeyra en de Rotterdamse gemeenschap.

Nadat er zich een flinke groep heeft verzameld wordt de stille tocht gestart met een kick-off speech, gegeven door een vrouw die vertelt hoeveel van haar vriendinnen seksueel geweld hebben ervaren en verkracht zijn. Ze benadrukt daarom de noodzaak om strijd te voeren voor échte verandering in plaats van de huidige symboolpolitiek.

Na een applaus vormt de groep een stoet en begint haar langzame en stille tocht. Allereerst richting het Rotterdamse Designcollege, de plek waar Hümeyra werd vermoord . Aangekomen bij de school schaart de stoet zich om de volgende spreekster. In haar emotionele speech wordt stilgestaan bij het falen van de politie om Hümeyra te beschermen, ondanks alle waarschuwingen en meldingen. Er volgt een minuut stilte ter herdenking aan Hümeyra, waarna vele bloemen gelegd worden.

De stoet vervolgt haar weg richting het eindpunt, in het centrum van Rotterdam. Hier volgt de afsluitende speech waarin duidelijk wordt gemaakt dat de systematische onderdrukking van vrouwen, en het geweld tegen hen, pas verholpen kan worden wanneer vrouwen financieel zelfstandig zijn. De spreekster legt uit dat dit onder het kapitalisme echter onmogelijk is door de dure kinderzorg en onzekere banen. In plaats daarvan is er een nieuwe maatschappij nodig, met daadwerkelijke vrijheid en zelfstandigheid van iedereen, een socialistische maatschappij dus. In de speech wordt benadrukt dat het bereiken van deze maatschappij echter niet vanzelf gaat, het vergt strijd en een ware omwenteling.

Maar de demonstranten maken ook duidelijk dat nu al maatregelen moeten worden genomen. In plaats van de lege woorden die jaarlijks onder de noemer ‘Nederland kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen’ worden gesproken is er actief beleid nodig vanuit de overheid. De regering hoort een integraal plan op te stellen dat maatregelen inhoudt voor bedrijven, organisaties, instellingen en ook de politie en waar streng op wordt toegezien. Zorg en kinderopvang moeten gratis zijn voor iedereen en ook beschikbaar op ochtend en avonduren zodat vrouwen in de huidige 24-uurs economie een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Daarom kleurde Rotterdam rood op zondag 24 november tegen geweld tegen vrouwen."

Tycho

Afdeling Zuid-Holland
Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB)

Lees meer over:

CJB Hümeyra
Deel dit bericht met je vrienden!