donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

‘Verraad?

27 juni 2017 (Ronald Sørensen)

Op de site De Dagelijkse Standaard wordt de stap van Mo Anfal van Leefbaar Rotterdam naar NIDA als verraad betiteld, maar is dat wel zo? Is het verraad of lijfsbehoud.*

Natuurlijk is een onverwachte omdraai van 180 graden vreemd en politiek onbegrijpelijk. Zeker als je de motivatie van Mo om bij Leefbaar Rotterdam lid te worden leest. Hij vond in 2014 dat mensen die de taal niet leren en die zich niet aan onze regels houden zichzelf achterstellen en niet altijd maar discriminatie moeten roepen, omdat ze door hun eigen schuld hun kansen in onze samenleving vergooien. Kansen die er in een stad met een moslim burgemeester volop zijn, voeg ik er aan toe.

Mo is als raadslid aangetrokken om als schakel te dienen tussen goedwillende nieuwe Rotterdammers en het gemeentebestuur. De rol die Dries Mosch bij Leefbaar ook heeft. Dat Dries een meester is in het lezen en interpreteren van dossiers is meegenomen, maar van Mo werd dat niet geëist: Een goede schakel is meer dan genoeg.

Vanaf het begin heeft Mo tegen een vooroordeel moeten vechten n.l. dat onze partij racistisch is. Zonder enig pardon is hij door de linkse oppositie als hulpje van heel slechte mensen afgeschilderd. Dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten, omdat ook in zijn dagelijkse omgeving mensen niet de moeite namen door die vooroordelen heen te prikken: Leefbaar Rotterdam dus slecht.

Daarnaast werd hij geconfronteerd met dat wat de burgemeester noemt etnisch – religieuze solidariteit: De sociale controle vanuit de Marokkaanse en islamitische gemeenschappen. Een controle die verder gaat dan Rotterdam en zelfs gevolgen heeft voor familie in het land van herkomst. Motor achter die controle is uiteraard “bruggenbouwer” en moslimbroeder ** E.Q. van NIDA geweest. De man die de kloof dicht door op een receptie zijn gasten ongevraagd voor te lezen uit een boek waarin ze vervloekt worden.

Dat wij niet islamitische Rotterdammers vervloekt en veracht worden door vele moslims is ondertussen bij een groot deel van de bevolking bekend. Ze maken de minachting dagelijks mee. Voor Mo moet het als een absolute eyeopener gekomen zijn. Hij kreeg steeds te horen, dat die mensen waarmee hij graag wilde samenwerken slecht en verachtelijk waren. Omdat dat niet klopte met zijn ervaringen en de dagelijkse praktijk heeft het meer dan drie jaar geduurd voor hij de stap nam om dan maar eieren voor zijn geld te kiezen. Het is geen toeval dat zijn onverwachte stap net na Ramadan kwam. Natuurlijk is voortdurend op hem ingepraat en dat houd je op de lange duur niet vol. Zeker niet als jij en je dierbaren de hele dag met de gevolgen van je politieke keuze geconfronteerd worden.

Zijn verklaringen bij NIDA, de NRC en het NPO journaal (voortdurend uitgesproken onder toezicht van e.Q) kwamen geforceerd over. Zeker als hij NIDA de club vindt die bruggen bouwt en beschuldigingen uit richting Leefbaar, die hij drie en een half jaar op geen enkele manier ter bestemder plaatse gebracht heeft. Ook duidelijk van buiten ingefluisterd is zijn verklaring dat zijn vorige partij de kloof tussen arm en rijk vergroot.

Arme Mo. In een interview met de NRC - die ineens volkomen kritiekloos belangstelling toonde - stelt hij dat hij sinds hij raadslid van Leefbaar Rotterdam werd veel vijanden kreeg.*** Hij heeft het geprobeerd, maar is door de gedachten- en religieuze politie van de islamitische Marokkaanse samenleving via inquisiteur e.Q. voor het blok gezet: Buigen of barsten.

Hij heeft gebogen.

*http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/06/verraad-raadslid-leefbaar-rotterdam-stapt-over-naar-moslimpartij-coalitie-meerderheid-kwijt/#comment-688724

** http://www.carelbrendel.nl/2016/01/07/beste-politicus-van-rotterdam-steeds-meer-in-vaarwater-van-moslimbroeders/

*** https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/26/ik-was-de-excuus-marokkaan-van-leefbaar-11299994-a1564631

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!