woensdag 26 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Verhaal Heerema trekt internationale aandacht

9 november 2008 (Geert-Jan Laan)

Het verhaal over de naamgeving van het nieuwe megaschip naar de voormalige Nazi Pieter Schelte Heerema trekt internationaal grote aandacht. Nadat journalist Ton Biesemaat dit verhaal in Rotterdam Vandaag & Morgen op 23 oktober lanceerde, reageerden de overige Nederlandse media uiterst lauw of helemaal niet.


Alleen de SP stelde Kamervragen over de subsidie die namens het ministerie van Economische Zaken aan het project was verleend. Na een publicatie door Associated Press is een golf van internationale publiciteit op gang gekomen. Kranten als de Daily Telegraph, Washington Post,maar ook Duitse, Franse, Spaanse media besteedden er veel aandacht aan. De Israëlische krant Ha’aretz bracht een groot artikel hetgeen leidde tot woedende reacties uit Joodse kring.


Een woordvoerder van het bedrijf van zoon Edward Heerema, dat de opdracht voor het megaschip heeft gegeven, spreekt overigens tegen dat zoon Edward ooit nazisymphatieën zou hebben gehad. Volgens hem is vader Pieter Schelte Heerema na de oorlog ook vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Zoon Edward zou met de naamgeving van het schip naar zijn vader de grondlegger van het Heerema concern willen eren vanwege diens verdiensten voor de off shore industrie.

Deel dit bericht met je vrienden!