vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Veel gedoe over niets

26 januari 2009 (de redactie)

Leefbaar Rotterdam en de Partij voor de Vrijheid waren woedend. De Amerikaanse imam Khalid Yasin zou vrijdagavond tijdens een toespraak op de islamitische universiteit in Rotterdam hebben gezegd dat PVV frontman Geert Wilders moet worden gegeseld. Het hele weekeinde werden de media beheerst door Wilders en zijn concurrenten van Leefbaar Rotterdam, die luidkeels eisten dat Yasin niet nogmaals op zondagavond mocht spreken in de Dar el Hijra moskee in Rotterdam-Zuid.

Vreemd omdat NRC Handelsblad zaterdag een uitvoerig verslag had van zijn toespraak. De krant stelt dat Yasin gematigd overkwam. ,,De islam is een boodschap van tolerantie, respect en sociale hervorming’’, sprak Yasin volgens de kwaliteitskrant. Juist de westerse samenleving biedt moslims de beste mogelijkheden tot ontplooiing. ,,Kom bij mij niet aan met die onzin dat je niet wilt gehoorzamen aan ongelovigen” , zei Yasin.

Een andere krant, het Algemeen Dagblad, had een hele andere toepsraak gehoord. Yasin zou hebben opgeroepen om Wilders te geselen. Met andere woorden: Wilders verdient zweepslagen. Nadere bestudering van zijn toespraak – onder meer op You Tube - leerde dat het Algemeen Dagblad de in het Engels gehouden toespraak verkeerd had vertaald. Yasin had gezegd dat Wilders moet worden vervolgd voor zijn film Fitna. ,,Hij verdient een juridische tik op de vingers’’, sprak Yasin.
Zondagavond zei de Amerikaanse imam dat hij alle ophef betreurde en dat hij niet begreep hoe een intelligente man als Wilders een film als Fitna kan maken. ,,Hij zou zich moeten excuseren en dan verder gaan met zijn werk. Iedereen verdient een tweede kans’’.

Daarna werd het stil.

 

Deel dit bericht met je vrienden!