dinsdag 7 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

VARA-duo wint Persprijs Rotterdam

26 oktober 2011 (door de Redactie)

ROTTERDAM – De Persprijs Rotterdam 2011, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar een VARA-duo.


Winnaar van de zesde editie van deze persprijs zijnFidan Ekiz en Kees Schaap geworden voor hun vijfdelige documentaire‘VeerbootnaarHolland’ die het immigratieverhaal vertelt van vijf Turkse gezinnen. Daarbij praatte Fidan Ekiz met haar eigen ouders, zussen, de vriendinnen van haar moeder, hun echtgenoten en kinderen die samen in Rozenburg opgroeiden.


Liefdevol

De prijs werd woensdagavond door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De jury zegt te zijn getroffen door de liefdevolle en integere manier waarop de reportages laten zien hoe de hoofdpersonen hun plaats in de Rotterdamse en Nederlandse samenleving zochten en vonden. ‘Met overtuiging heeft de jury gekozen voor een gedurfde productie. Gedurfd omdat persoonlijke ervaringen uitgetild zijn boven het persoonlijke en omgezet zijn in een kwalitatief overtuigend journalistiek epos,’ aldus het juryrapport.

Genomineerden

Ook drie andere inzendingen verdienden een nominatie, maar Fidan Ekiz en Kees Schaap pakten uiteindelijk de hoofdprijs: een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden waren: Bart Zuidervaart, Adri Vermaat en fotograaf Otto Snoek van Trouw (artikelenserie ‘Op Zuid’); Sheila Kamerman en Dirk-Jan Visser (foto’s) van NRC Handelsblad (artikel ‘Onzichtbaar in de witte wereld’) en Rinke van den Brink en Hanneke de Jonge van NOS Nieuws (bacterie Maasstad Ziekenhuis). Een speciale vermelding in het juryrapport ging naar Laurens Boven en Laura Romanillos van BNR Nieuwsradio voor hun serie radioreportages over misdaadpreventie in Rotterdam.


De jury bestond dit jaar uit Saskia Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Lida Iburg (oud-rtv-programmamaker), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven