zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Van 'vijf' naar 'acht' op WEF-lijst….

14 september 2013 (Geert-Jan Laan)

(Door Geert-Jan Laan)
Enkele weken geleden ontstond opwinding omdat Nederland in de rangorde van het World Economic Forum op de ranglijst van meest concurrerende landen was gezakt van de vijfde naar de achtste plaats. In de hijgerige huidige mediagekte is dat al weer lang voorbij. Op de geluksmeter van de Verenigde Naties staan we wel binnen de top vijf, dus waar zeuren we over.

De Duitse professor Klaus Schwab van het World Economic Forum is een meester in het ophoesten van uitdagingen en problemen.

In 1986 zakte Nederland in hetzelfde onderzoek ook van de vijfde plek naar de achtste. Zelfs Denemarken eindigde boven ons land. In geen enkel medium heb ik gelezen of gehoord hoe serieus we die onderzoeken van het World Economic Forum moeten nemen. Ik weet daar iets van omdat ik tussen 1977 en 1986 met mijn collega Rien Robijns het jaarlijkse managementforum van dat Forum in het Zwitserse Davos heb bezocht. Voor een beetje objectieve toeschouwer was het een kermis van steeds nieuwe strategieën, ideeën, waarbij niet zelden de in het vorige jaar gepropageerde beleidsadviezen bij het grove vuil werden gezet.

Klaus Schwab
De eigenaar en regisseur van dat symposion de Duitse professor Klaus Schwab was een meester in het ophoesten van uitdagingen en problemen die vele prominente zakenmensen aanzetten om veel geld te betalen om dat allemaal aan te horen. Hij was ook een meester in het aantrekken van prominente sprekers zoals Henry Kissinger, Helmuth Schmidt, Helmuth Kohl. Ook Joop den Uyl en Wim Kok heb ik daar zien spreken, maar zij bleven toch het dichtst bij hun overtuiging ondanks de soms woedende reacties uit de zaal van vooral Zwitserse bankiers, Duitse ondernemers en heel af en toe een Nederlandse topman.

Wim Kok (l. in discussie met Joop Den Uijl r.) toen nog voorzitter van het FNV.

Vermakelijk
Uiteindelijk was het heel vermakelijk. Tot mijn grote genoegen zag ik dat Bill Clinton, in het laatste jaar van zijn presidentschap, deze Schwab volkomen te kakken zette toen hij na de speech van Clinton opmerkte dat de Amerikaanse president niets over China had gezegd. Clinton: ,,Ik dacht al dat uw Engels niet zo goed was, maar ik heb precies zeven minuten over China gesproken.”
Na de jobstijding in 1986 dat we van de vijfde naar de achtste plaats waren gezakt belden we, de toen nog net voorzitter van het FNV, Wim Kok om commentaar.
Zijn commentaar kwam snel: ,,Sparta (toen nog eredivisieclub) zou er blij mee zijn.”

Nou ja. Sodemieter op met je lijstjes…


Deel dit bericht met je vrienden!