dinsdag 19 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bijna negen uur

Avondklok waarschijnlijk verlengd. Middelbare scholen deels weer open?

22 februari 2021 (de redactie)

De roep om heropening van scholen en winkels en horeca is logischerwijs sterk. Aan de andere kant duiden de modellen waar experts zoals het OMT  zich op baseren op een mogelijke derde coronagolf. Pas eind maart is een belangrijk  deel van kwetsbaren en ouderen gevaccineerd. De schatting is tegen die tijd drie miljoen Nederlanders. 

Tel al die zaken bij elkaar op en je ziet de bouwdoos waaruit het demissionair kabinet moet kiezen voor je. Blijkens berichten in doorgaans goed geinformeerde media zoals NRC en NOS-Nieuws, is gekozen voor het verder openen van scholen, het doorgaan met experimenten met evenementen en het drie weken langer oprekken van de avondklok. Dat laatste ondanks het vonnis van de voorzieningenrechter en de daarop benodigde reparatiemaatregelen zoals spoedappèl en een speciale wet. Ondanks ook de eerder door premier Rutte uitgesproken verzuchting dat de avondklok het eerste moest zijn dat zou verdwijnen. 

Corona als endemie

Pragmatiek overheerst als altijd en blijkens peilingen is er nog altijd breed draagvlak vor de huidige overheidsmaatregelen. Intussen komt ergens dit jaar het einde van de lockdown in zicht ondanks het feit dat meer en meer duidelijk wordt dat corona endemisch wordt. Een blijvertje dus, zij het een door periodieke vaccinaties gecontroleerd blijvertje. Wanneer de samenleving geleidelijk van de voornaamste coronasloten afgaat kan niemand precies zeggen. Het zal mede afhangen van de vaccinaties. Ergens na de zomer van dit jaar moeten we goed op weg zijn. Mogelijk met een avondklok tot 23 maart, dat is deel van uitruil in de maatregelendoos: scholen open, de avond dicht. Morgenvond weten we meer.     

Zie ook:

Lees meer over:

corona
Deel dit bericht met je vrienden!