woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Museum in het Timmerhuis Foto Museum Rotterdam

Valt het tij nog te keren voor het stadsmuseum?

23 september 2020 (de redactie)

Dinsdag heeft het college van B&W het verdelingsvoorstel voor de culturele sector bekend gemaakt. Museum Rotterdam ontvangt daarin nog maar de helft van de huidige subsidie. De komende weken zal de directie, samen met de Raad van Toezicht en diverse stakeholders, de gemeenteraad proberen te overtuigen van het feit dat dit verdelingsvoorstel niet in het belang van de stad is. Indien de gemeenteraad het verdelingsvoorstel definitief overneemt (dit wordt in november besloten), dan zal het museum gedwongen worden de deuren van het Timmerhuis per 1 december te sluiten.

Rotterdam kan niet zonder stadsmuseum. Dat was en is de centrale boodschap van het museum, ondersteund door 80 musea, fondsen en culturele instellingen uit binnen- en buitenland, gericht tegen het teleurstellende advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). De indrukwekkende steun voor het museum en de medewerkers heeft het museum geweldig gestimuleerd om het negatieve advies van tafel te krijgen. Sinds begin juni is alles op alles gezet om de politiek in te laten zien dat het onmogelijk is dat Rotterdam, als tweede stad van het land, straks geen museum meer heeft over de eigen historie. Schrijfster Nelleke Noordervliet schreef in Trouw dat een college dat zo’n besluit neemt, de weg kwijt is.


Echter, zojuist is bekend geworden dat het openhouden van het stadsmuseum in het huidige verdelingsvoorstel niet langer mogelijk is, ondanks de stevige lobby. Er is alleen geld voor het behoud en beheer van de gemeentelijke collectie, het bijdragen/deelnemen aan presentaties en voor het openhouden van Museum Rotterdam ’40-’45 NU, aan de Coolhaven.

‘De kans dat in november het tij volledig keert en we aan onze gevraagde subsidie tegemoet gekomen worden, is klein. Maar we strijden door, dat verdienen de medewerkers van het museum en de mensen die van Rotterdam houden. Mocht het niet lukken dan sluit het museum in het Timmerhuis zijn deuren per 1 december. Een kapitaalsvernietiging van ongekende omvang!', aldus Paul van de Laar - directeur Museum Rotterdam

Museum Rotterdam aan de Coolhaven Foto Museum Rotterdam

 

Zie ook:

Lees meer over:

museum rotterdam museum
Deel dit bericht met je vrienden!