zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Hassan Diab. Foto Nada CC

Val Libanese regering was onvermijdelijk

11 augustus 2020 (Ronald Glasbergen)

De val van de Libanese regering was onvermijdelijk. De volkswoede  in de nasleep van de vernietigende explosie in de haven van Beiroet van 4 augustus, was nog groter dan bij alle demonstraties tevoren. Ook de internationale ontzetting is groot. Aan het eind van de middag op maandag nam de volledige regering ontslag. Premier Hassan Diab zei dat hij een stap terug deed, om naast het volk te staan zodat hij 'de slag voor verandering zij aan zij met hen kan bevechten'.

De premier trad in januari dit jaar aan, juist om de stagnerende economie en staat uit het slop te helpen. Maandag trad hij af . 'De corruptie is groter dan de staat', sprak hij.  De Libanese president, Michel Aoun, aanvaardde het ontslag,  maar vroeg de regering van Diab om aan te blijven totdat een nieuwe regering is gevormd is.

'De corruptie is groter dan de staat'

De voorgeschiedenis van de explosie van 4 augustus is illustratief voor de corruptie waar Diab over sprak.  

Mozambique

Zeven jaar geleden deed het Russische schip de Rhosus de haven van Beirut aan met een kleine drieduizend kubieke meter ammonium nitraat. Het schip, de reder, kon of wilde de havengelden niet betalen. De lading werd overgebracht naar loods twaalfnaast de graansilo's in de haven. De autoriteiten waren zich bewust van het gevaar, een keer of zes werd geprobeerd het spul te verkopen of anderszins van de hand te doen. Veel vragen zijn onopgelost. Zo zou Mozambique voor welk land de lading bedoeld was, van te voren één miljoen dollar hebben betaald hebben, maar toen het spul niet verder kwam dan de haven van Beiroet nooit meer geïnformeerd hebben, waar haar 2750 metrische ton ammonium nitraat bedoeld voor fabricage van explosieven bleef.

Hezbollah

Zo zou Hezbollah, zowel militair als politiek, een macht van grote betekenis in Libanon - volgens het blad Foreign Policy, met een dikke vinger in alles wat gebeurd in de haven- het spul in het land hebben willen houden om het in de toekomst militair te gebruiken. Geen wonder dat de volkswoede zich ook in toenemende mate op het sjijitische Hezbollah richt. Wellicht dat onafhankelijk buitenlands onderzoek, gemodelleerd naar het VN tribunaal dat eerder de moord op de Libanese leider Rafik Hariri onderzocht, klaarheid in de zaak kan brengen.

Arm land

De politiek van Libanon, met Hezbollah als gewapende vierde macht, in de staat, blijft vooralsnog voor welke politicus dan ook, een lastig unicum. Voorlopig zijn er tweehonderd doden te betreuren, duizenden gewonden, tienduizenden dakloos, dreigt binnen enkele weken tekort aan graan, dreigt corona, en is de politieke en economische chaos compleet.        

  

Zie ook:

Lees meer over:

libanon
Deel dit bericht met je vrienden!