zondag 11 april 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Vakantie in 1e Pioenstraat op Zuid. Foto RG

Vakantiestraat

16 augustus 2020 (de redactie)

Veel mensen gaan door corona deze zomer niet op vakantie. In Rotterdam is daar wat op bedacht met het project Vakantiestraat. Hierbij worden een aantal straten in de stad omgetoverd tot een recreatieplek.

Op initiatief van bewoners, met wat hulp van de organisatie achter de Vakantiestraat, worden de straten afgezet voor verkeer en ingericht met meer groen en ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten.

Auto op vakantie gestuurd

De gedachte achter het project is om ruimte te maken voor de bewoners, zodat kinderen er kunnen spelen en de ouderen er kunnen recreëren. Dat gebeurt door zoveel mogelijk auto’s uit de straten te halen, de auto wordt ‘op vakantie

gestuurd’. Juist in de coronatijd zijn veel mensen thuis. De auto blijft staan en er wordt meer gefietst en gewandeld. Door straten autoluw te maken en meer groen en bankjes te plaatsen, wordt het mogelijk om in je eigen straat te recreëren. Dit geeft meer ruimte voor ontspanning en ontmoetingen.

Initiatiefnemers Jan en Annie en hun zoon Jan uit de 1 Pioenstraat Foto RG 

Bewoners nemen het initiatief

Bewoners van Rotterdam hebben zelf hun straat aangemeld voor de Vakantiestraat. Uit vele enthousiaste aanmeldingen zijn deze zomervakantie straten geselecteerd en omgetoverd tot een Vakantiestraat, waaronder de Adrianalaan, Lisstraat, Eemstein en de 1e Pioenstraat.

De 1e Pioenstraat wordt elke zaterdag tussen 1 augustus en 1 september afgesloten voor auto’s. Op deze dagen is het in de straat een soort straatspeeldag. Kinderen en andere buurtbewoners spelen spelletjes als jeu de boules en badminton. Er worden tours door de buurt georganiseerd, voorgelezen en allerlei lekkers gebakken. Ook is er ruimte voor het lezen van een goed boek.

Kijk op www.vakantiestraat.nl

Zie ook:

Lees meer over:

Rotterdam Wijk kinderen vakantie
Deel dit bericht met je vrienden!