dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

De vader van de undercover operatie Eugène-François Vidocq 1775 – 1857

Undercoveroperatie met tragische afloop

18 november 2021 (een van de redacteuren)

Nederland en met name Rotterdam is draaipunt van een deel van de Europese drugshandel.Onder meer vanwege de gevaren van corrumpering van de bovenwereld wordt zwaar ingezet op de bestrijding van die misdaad. Daar gaat weleens wat mis. Soms zoals hier met een undercoveroperatie waarbij een politieinfiltrant onder dekmantel het vertrouwen wint van een drugshandelaar gaat er wel eens iets mis. Hier met tragische afloop. Een infiltrant pleegt zelfmoord. 

Te weinig aandacht

In het rapport dat de commissie Brouwer naar de Tweede Kamer stuurde wordt geconstateerd dat bij de uitvoering van undercoveroperaties te weinig aandacht is voor het mentale welzijn van infiltranten. De commissie oordeelt dat  het bij  de speciale eenheid die deze operaties uitvoert aan professionaliteit schort.

Er worden met undercoveroperaties grote successen geboekt, het middel is zeer effectief in de strijd tegen zware criminaliteit. Maar het werk is gevaarlijk en vraagt heel veel van politiemensen. Dat betekent dat de zorg voor hun welzijn voorop moet staan. Dat is nu onvoldoende geborgd. Dat concludeert de onderzoekscommissie onder voorzitterschap van Oebele Brouwer. Woensdag verscheen van die commissie het rapport Uit het zicht.

De onafhankelijke commissie deed onderzoek naar een geval van suïcide in een undercoveroperatie. Voorzitter Oebele Brouwer: “Deze politieman deed belangrijk en gevaarlijk werk voor ons als samenleving. Het is verschrikkelijk om te zien dat het zo tragisch afloopt.”

De agent in kwestie kreeg een verhouding met de echtgenote van een van de mensen die hij moest observeren. Hem werd gevraagd zijn undercover werk voort te zetten ook nadat het aanvankelijke doel van de operatie als bereikt was.    

De commissie concludeerde dat er een relatie is tussen het overlijden van de infiltrant en zijn werk. Dai is een harde maar onvermijdelijke conclusie, aldus de commissie Brouwer.  

Komend weekend bericht V&M uitvoeriger hierover

Zie ook:

Lees meer over:

undercover
Deel dit bericht met je vrienden!