zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Uitzetcentrum wordt echte gevangenis

15 oktober 2015 (Jim Postma)
Het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague-Airport, voormalig Zestienhoven, gaat vrijdag 16 oktober voorgoed sluiten. Daarna wordt het uitzetcentrum gereed gemaakt als gevangenis. De overgebleven 95 uitgeprocedeerde asielzoekers verhuizen binnenkort naar het detentiecentrum in Zeist. In de Rotterdamse nieuwe gevangenis naast het vliegveld zijn zo’n 500 cellen voor gevangenen.


 Het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague-Airport.

Opvang
Het landelijke coördinatiepunt voor de opvang van de duizenden vluchtelingen naar ons land is in deze duidelijk bezig met ‘stuivertje wisselen’. De gevangenis in Alphen aan de Rijn gaat namelijk eveneens op korte termijn sluiten.
De gevangenen die daar nog zitten verhuizen naar de nieuwe gevangenis naast het Rotterdamse vliegveld. Om hoeveel gedetineerden het gaat is niet bekend. Vervolgens wordt de gevangenis in Alphen aan de Rijn (pal naast het nieuwe grote detentiecentrum) weer omgetoverd tot opvangcentrum voor vluchtelingen.

De Rotterdamse filmer Paul Hošek was al een jaar bezig met het maken van een documentaire over het detentiecentrum op de luchthaven. Hij zegt teleurgesteld: ,,Al mijn afspraken die ik daar met de asielzoekers had gemaakt werden vandaag ineens gecanceld. Dan moet u voortaan in Zeist zijn, kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen,’’ aldus Hošek.

Het detentiecentrum in Zeist (links) en de gevangenis (pi) in Alphen aan de Rijn.


Deel dit bericht met je vrienden!