woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Uitreiking Tiger Awards in sterk festival

4 februari 2012 (Ronald Glasbergen)

Het IFFR, het Internationaal Filmfestival Rotterdam heeft haar Hivos Tiger Awards voor speelfilmsuitgereikt aan Maja Miloš (Servië) voor haardebuutfilm Clip,aan Huang Ji(China) voor haar Egg and Stoneen aan Dominga Sotomayor (Chili/Nederland) voor De jueves a domingo.

De Tiger Awards worden gegeven voor eerste of tweede speelfilms van regisseurs aan het begin van hun carrière. Maja Miloš ontving bovendien de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Neighbouring sounds van Kleber Mendoca Filho die zelf eerder werkte als filmcriticus (Brazilië) ontving de prijs van de internationale filmkritiek (FIPRESCI Award).

Clipvertelt de belevenissen van een losgeslagen vijftienjarig meisje in post-NATO Belgrado. De film doet dat op niets verhullende wijze en voor een niet onbelangrijk deel via opnamen van haar eigen iphone. Egg and Stone toont in grote thema’s in een sobere en precieze film over een verweesd meisje dat buiten haar toedoen is verbannen naar de rand van haar samenleving.

In De jueves a domingo, gaat een gezin voor een lang weekend op bezoek bij vrienden die kamperen in de bergen. Niets van wat gebeurt is buitengewoon bijzonder en tegelijk is alles dat: door het vertelperspectief en door de poëtische cinematografie.

Gevarieerd

De competitie van Award genomineerden was sterk en gevarieerd dit jaar. Er waren vijftien films genomineerd. Naast de prijswinnaars waren dat tegen documentaire aanleunde films als It looks pretty from a distance (Anka &Wilhelm Sasnal), Neighbouring sounds (Kleber Mendoca Filho), Voice of my father (Othan Eskikoy-Zeynel Dogan), de Zuid Oost Aziatische roadmovies Return to Birma (Wang Xing-Hong), In april the following year there was a fire (Wichanon Somumjan), een donkere drama Living (Vasili Sigarev), magisch realistische films als Sudoeste (Eduardo Nunes), A Fish/Mulgogi (Park Hong-Min) in 3d, het absurde in L (Babis Makridis), de met narratie experimenterende filmRomance Joe(Lee Kwang-Kuk) tot aan films die mee kunnen dingen in de mainstream cinema zoals de geweldadige gangsterfilm Tokyo Playboy Club en het commercieel sterke gangsterverhaalBlack’s Game.

Jury

De jury van de Hivos Tiger Awards 2012 bestond dit jaar uit: filmmaker Helena Ignez, filmprogrammeur Ludmila Cvikova, festivaldirecteur Tine Fischer en de filmmakers Eric Khoo en Samual Maoz. De laatse was zelf prijswinnaar in Venetië met zijn film Lebanon.

Aan de Hivos Tiger Award is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Voor de filmmakers is het genomineerd zijn voor een Award daarnaast al zeer belangrijk. Dat kan de deur naar verkoop en distributie van hun film op een kier zetten en de productie van volgende films vergemakkelijken. Hetzelfde geldt in verhoogde mate voor de prijswinnaars.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!