zaterdag 18 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Peggy Verzett, baanbrekende en eigenzinnige poëzie in Boekhandel Donner

Uitreiking eerste Jana Beranováprijs in Donner aan Peggy Verzett

28 oktober 2019 (de redactie)

Stichting Woordnacht stelde onlangs de Jana Beranováprijs in: een nieuwe literaire prijs vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Met deze prijs wil de stichting haar betekenis als dichter en haar principiële houding op het culturele en sociale vlak benadrukken.

Gedichten van Jana Beranová zijn op meerdere plekken te zien in het Rotterdamse straatbeeld en in andere plaatsen. In 2009 en 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Een bloemlezing van haar gedichten uit zeven bundels, Werkboek, verscheen in 2011 bij Uitgeverij De Geus. Eerder al in 2008 ontving zij de Erasmusspeld voor haar inzet voor de Rotterdamse letteren. 

Afgelopen zaterdagmiddag werd in boekhandel Donner de eerste Jana Beranováprijs uitgereikt aan dichter Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie.

Peggy Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Sindsdien verschenen bij Querido Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). De Jana Beranováprijs werd uitgereikt aan Peggy Verzett in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, oud-directeur Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, dichters Thomas Möhlmann en Dean Bowen en neerlandica Wilma Scheffers, verbonden aan Festival Winternachten en Festival Woordnacht. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

Hierbij een uitgebreide fotoreportage van de uitreiking. Alle foto’s zijn gemaakt door Wim de Boek.

 

 

 

 

 

 

.

Zie ook:

Lees meer over:

poezie
Deel dit bericht met je vrienden!