zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Twee winnaars drs. H. Horsting Prijs

5 februari 2014 (Jim Postma)

Voor de vierde achtereen-volgende keer is de jaarlijkse drs. H.H. Horsting Prijs uitgereikt in het Rotterdamse stadhuis. Met voor het eerst twee winnaars, namelijk mevrouw Souad el Hamdaoui, directeur van de Euromast en drs. Coen baron Schimmelpenninck van der Oye, voormalig Gemeentearchivaris en directeur Maritiem Museum. Zij kregen de prijs uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De drs. H.H. Horsting Prijs is een initiatief van het Historisch Genootschap Roterodamum. De prijs is vernoemd naar de voormalig algemeen-secretaris van de Kamer van Koophandel, drs. Hans Horsting. In talloze bestuursfuncties heeft hij zich onderscheiden als een van de ‘grote maatschappelijke bruggenbouwers’ in Rotterdam.

Vlnr: Drs Coen baron Schimmelpenninck van der Oye, burgemeester Ahmed Aboutaleb, mevrouw Soud el Hamdaoui en drs Hans Horsting. Foto's Rinus Vuik

Horsting was zelf aanwezig tijdens de prijsuitreiking die bestond uit twee keer een geldbedrag van 2.500 euro, door de winnaars te besteden naar keuze aan een goed doel. Daarnaast kregen de directeur van de Euromast en de voormalige Gemeentearchivaris de Triple-H-Award, een sculptuur van de beeldend kunstenaar George Belzer. Deze prijs is bedoeld voor Rotterdammers die op cultureel, historisch en maatschappelijk gebied een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving, meestal achter de schermen.

Dubbel portret
Het was voorzitter Melanie Post van Ophem die de winnaars van 2013 introduceerden met een gefilmd dubbel portret en waarom de jury hen had gekozen. Helaas zaten in deze film van Arthur Bueno storende haperingen, met name waar het de synchronisatie van het geluid betrof.

Voorzitter Roterodamum Melanie Post van Ophem in een onderonsje met de naamgever van de prijs, drs Hans Horsting.

De jury bestond uit Inez Boogaarts, secretaris RRKC, Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Joke Ellenkamp, directeur stichting Pameijer, Farid Darkaoui, voorzitter PRIO, Jantje Steenhuis, directeur Stadsarchief Rotterdam, Jan Dirk Hudig, voorzitter Gezelschap ’43 en Jos van der Vegt, voorzitter van de Kamer van Koophandel Rotterdam.
Tijdens de prijsuitreiking roemde de burgemeester de winnaars van de drs. H.H. Horsting Prijs voor hun inzet in de stad. Met name ook de man ‘met de waarschijnlijk langste naam in heel Rotterdam’, drs. Coen baron Schimmelpenninck van der Oye, zo sprak Aboutaleb lachend. De stichting Bevordering van Volkskracht is een van de sponsors van de geldprijs van 5.000 euro. De helft van dit bedrag ging op wens van de winnaars naar de Daniël den Hoed Kliniek en de andere helft naar kinderen in achterstandswijken op Rotterdam-Zuid.

Foto bij de inleiding: De talentvolle jonge violist Niek Baar.

 

Deel dit bericht met je vrienden!