vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Twee PvdA burgemeesters die meer doen of deden dan alleen besturen

18 maart 2010 (door de redactie)

Nu de rust in de Rotterdamse politiek lijkt te zijn teruggekeerd en de voorman van Leefbaar Marco Pastors burgemeester Aboutaleb complimenteerde omdat hij van mening was veranderd is het misschien nuttig te kijken naar een andere kant van de huidige burgemeester van Rotterdam en de vorige burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Op initiatief van de Rotterdamse stadsdichter mevrouw Jana Beranová wordt elke maand een Gedicht van de Maand verspreid. Posters met die gedichten hangen in alle Rotterdamse bibliotheken, in boekhandels, kroegen en in groot formaat op de hoek van de Oude Binnenweg en het Eendrachtsplein.

Het gedicht van de maand februari heeft als titel “Het vieren van eenzaamheid”.
Het begint met de woorden:”De eenzaamheid is een tuin/ Met maar een boom.”. En het eindigt met de strofe: “Om je te bedekken is alles bruikbaar/Behalve de tijd.” Het gedicht is geschreven door de Arabische dichter Adonis, pseudoniem voor de Syrisch-Libanese dichter Ali Ahmed Saïd, die al jaren in Parijs woont.
De vertaling vanuit het Arabisch in het Nederlands is verzorgd door inderdaad Ahmed Aboutaleb . Hij las het gedicht zelf voor aan de vooravond van Poetry International in Rotterdam op 12 juni 2009.

Job Cohen heeft zich tijdens zijn burgemeesterschap gespecialiseerd in het voorlezen van luisterboeken. Nu we tijdens de boekenweek de mond vol hebben over de Titaantjes zou ik iedereen willen aanraden het luisterboek Titaantjes ( uitgeverij Rubinstein) aan te schaffen en te beluisteren. Ik kan u wel vertellen dat een jongere dame, die vanwege lacunes in het Nederlandse middelbare onderwijs wel eens van de schrijver Nescio had gehoord , maar nog nooit iets van hem had gelezen, ademloos naar de voordracht van de voormalige burgemeester heeft geluisterd. Cohen heeft ook “De uitvreter” van Nescio ingesproken net als “Lijmen/Het been”,”Kaas”van Willem Elsschot en “Het grijze kind”, van Theo Thijssen. Binnenkort verschijnt het door hem ingesproken luisterboek “Max Havelaar” van Multatuli.

Dit alles is natuurlijk geen aanleiding om beide politici niet op hun daden in Rotterdam en daarbuiten te beoordelen. Maar voor zover ik weet is in geen enkele talkshow, dag – of weekblad aandacht besteed aan deze toch wat ongebruikelijke kant van beide burgemeesters.

Deel dit bericht met je vrienden!