woensdag 20 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Tunnelpont start 15 november

23 oktober 2019 (de redactie)

De renovatie van de fietsers- en voetgangerstunnel in de Maastunnel start 15 november. Op die dag start ook de 'Tunnelpont', de veerdienst die de voetgangers en fietsers gratis over de Maas zet.

De veerdienst wordt uitgevoerd door De Waterbus en er wordt gevaren met een klepveer. Dat is een boot met kleppen aan de voor- en achterkant zodat fietsers en voetgangers het veer makkelijk op en af kunnen. Er is aan beide zijden van de Maas gezorgd voor veilige aanlegsteigers. De veerdienst vaart van de Sint Janshaven aan de zuidkant naar de Sint Jobshaven aan de noordkant. De eerste boot vaart op werkdagen om 6:20 uur van Zuid naar Noord en de laatste boot vaart van Noord naar Zuid om 23:30. De overtocht is gratis.


dienstregeling

Voor voetgangers en fietsers is de veerdienst tijdens het opknappen van de Maastunnel een uitkomt, zegt wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit (Groen-Links). Daar heeft ze gelijk in, al kwam deze uitkomst tot stand mede door protesten van bewoners tegen de oorspronkelijk geplande busdienst als tijdelijke vervanging van de tunnel. De wethouder legde uit -'je weet precies hoe laat de boot vertrekt'- dat de veerdienst een dienstregeling krijgt,. Het is een eenvoudig te onthouden dienstregeling zoals ook in de link onderaan te zien is, 3 keer per uur, elke twintig minuten. De laatste overtocht om 23 uur 20 is jammer voor de nachtbrakers, maar de pont is er allereerst voor meer reguliere overtochten. Wethouder Bokhove: 'we hebben ervoor gezorgd dat de vroegste en laatste vertrektijden aansluiten op de diensten in het Erasmus MC, want veel personeel maakt nu gebruik van de Maastunnel en zij moeten naar het werk kunnen blijven fietsen.”

7 maanden

De veerdienst vaart 7 maanden, totdat het fietsersdeel van de Maastunnel gerenoveerd is. De voetgangerstunnels blijft dan nog 4 maanden gesloten voor het grote onderhoud, maar voetgangers kunnen in die maanden door de fietserstunnel lopen.

Bekijk hier de dienstregeling van zuid naar noord en hier de dienstregeling van noord naar zuid.

Bron foto: Gemeente Rotterdam.

Deel dit bericht met je vrienden!