donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Toppianiste opent jubileumjaar in Schiedam

24 september 2018 (door de Redactie)

De Oekraïense en in Nederland wonende toppianiste Anna Fedorova speelt vrijdag 5 oktober het openingsconcert van het twintigste seizoen van de concertserie in de Westvest90-kerk in Schiedam. Op het programma staan vier van haar meest geliefde werken, die zij deze maand ook uitgebracht op haar nieuwe soloalbum Four Fantasies.

“Voor dit programma kun je zeggen dat ik in de rijke fantasiewereld van een aantal grote pianisten ben gedoken”, duidt Anna Fedorova het programma. “Zo begin ik de avond met de Mondscheinsonate van Beethoven en de Fantasie in f op.49 van Chopin. Van Scriabin speel ik de tweede sonate.


Hij componeerde dit werk tijdens zijn huwelijksreis en schreef later dat hij zich daarbij tijdens een prachtige nacht heeft laten inspireren door uitzicht op zee in het licht van de volle maan. Na de pauze staat de Fantasie in C op. 17 van Robert Schumann op het programma. Al lang voordat ik het zelf begon te spelen was ik verliefd op deze muziek. Schumann schreef het eerste deel toen hij verliefd was op zijn toen nog onbereikbare grote liefde Clara. Je hoort zoveel passie, tederheid, hoop en opwinding maar ook frustratie in deze muziek. Heerlijk om te spelen, verrukkelijk om naar te luisteren.”

YouTube-hit
Anna Fedorova behoort tot de beste jonge pianisten ter wereld. Haar uitvoering van het tweede pianoconcert van Rachmaninov, vanuit het Amsterdamse Concertgebouw, werd op YouTube meer dan negentien miljoen keer bekeken en is daarmee wereldwijd het best bekeken klassieke soloconcert. Fedorova speelde in de grootste zalen ter wereld in onder meer New York, Buenos Aires, Mexico City, Zürich, Parijs, Londen, Berlijn, Brussel en Moskou. Ze trad op met orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Dallas Symphony Orchestra en werkte onder dirigenten als Jaap van Zweden en Martin Panteleev. Komend seizoen gaat Anna Fedorova op tournee door Engeland en Zuid-Korea.

Pianiste Anna Fedorova

Vrijdag 5 oktober 2018, aanvang 20.15 uur

Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam

Tickets & Info: www.westvest90.nl en 010-4260756. Voorafgaand aan het concert zijn er vanaf 19.30 uur ook kaarten verkrijgbaar in de kerk, tenzij uitverkocht.

Deel dit bericht met je vrienden!