woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Frans Vogel

Top-10 van Rotterdamse schrijvers die ontbreken in Wikipedia (Deel 1)

15 september 2017 (Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe (Radicale) Midden. Dit keer over de culturele hiërarchie in Nederland. Hier een Top-10 van Rotterdamse schrijvers die ontbreken in Wikipedia. Op één staat Frans Vogel.

Het idee voor dit artikel ontstond toen ik iets wilde opzoeken over Frans Vogel. Op de site van Wikipedia tikte ik de zoekterm Frans Vogel in. Geen resultaat. Daar was ik erg verbaasd over, want de begin vorig jaar overleden Frans Vogel was een bekend Rotterdams auteur. De Nederlandstalige Wikipedia telt 1,9 miljoen artikelen en mijn gevoel voor verhoudingen zei me dat één van die artikelen over Frans Vogel zou moeten gaan. Dat bracht me op een ander idee. Puur uit nieuwsgierigheid tikte ik de namen in van twee figuren die onlangs aardig wat nationale mediabelangstelling hadden genoten: Anne-Fleur Dekker en Ismail Ilgun. Onmiddellijk toverde de zoekmachine hun eigen pagina tevoorschijn.

 

Anne Fleur Dekker, foto wikipedia.org

Ismail Ilgun, foto wikipedia.org

En daar lag meteen de vraag. Hoe belangrijk zijn Rotterdamse cultuurmakers en andere maatschappelijke figuren in vergelijking met Anne Fleur Dekker en Ismail Ilgun? Twee jonge mensen – de eerste een links-radicaal activiste, de tweede een vlogger - die beiden zonder iets noemenswaardigs gepresteerd te hebben nu al een eigen pagina hebben in Wikipedia. Kennelijk voldoen ze op de een of andere manier aan de criteria om in Wikipedia te worden opgenomen. Je gaat je wel afvragen wat die criteria dan zijn. Zijn tuigtwitteren en tuigvloggen verdiensten? Of gaat het er domweg om dat ze geassocieerd worden met de regio Amsterdam?

De encyclopedist in me kon het niet nalaten om eens flink wat bekende Rotterdammers in te tikken in de zoekfunctie van Wikipedia. Een omvangrijke aselecte steekproef waar ik wel een uurtje mee bezig was. Om complotdenkers gerust te stellen: er is geen sprake van een boycot. Jules Deelder, Gerard Cox en veel andere bekende Rotterdammers staan er heus wel in. En toch, hoe langer ik met mijn steekproef bezig was, hoe meer ik het gevoel kreeg dat Rotterdam tekort werd gedaan. Te veel bekende Rotterdammers ontbraken in Wikipedia; een enkele keer wordt hun naam terloops genoemd in een ander artikel.

Dus durf ik toch de vraag op te werpen: speelt de culturele hiërarchie in Nederland hier een rol? Telt alleen wat in en om Amsterdam gebeurt? Is een scheet laten in Amsterdam genoeg om in Wikipedia te worden opgenomen terwijl hele Maasstedelijke schrijversoeuvres hiervoor onvoldoende zijn? Bevindt Rotterdam zich in een culturele dode hoek? En zo ja, wiens schuld is dat? Van de vrijwilligers van Wikipedia, van de Amsterdamse grachtengordel of van de Rotterdammers zelf? Omdat Wikipedia de meest geraadpleegde bron van informatie is op internet, is goede informatie over het Rotterdamse belangrijk. Opname in Wikipedia betekent een informele vorm van erkenning. Die erkenning kan ook positieve financiële gevolgen hebben.

Mijn conclusie is dat de Nederlandstalige Wikipedia inderdaad de culturele hiërarchie in Nederland weerspiegelt. Zeker wat cultuur betreft draait alles om Amsterdam. Om de positie van Rotterdam te versterken, stel ik dan ook voor om Wikipedia naar Rotterdam te halen. Reserveer een deel van de miljoenen die elk jaar in de Rotterdamse cultuur worden gestopt voor een Informatiefonds. Geef (dikwijls armlastige) zzp-regiojournalisten de kans om een of twee dagen in de week bij te verdienen door ze artikelen over Rotterdam te laten schrijven, corrigeren of up-to-date te brengen. Doel is om Wikipedia-informatie over Rotterdam ‘juist, volledig en up-to-date’ te maken. Wikipedia is een werkencyclopedie die prima past bij de werkstad Rotterdam. Waar de EUR een top-down functie vervult, kan Wikipedia een bottom-up functie vervullen. Beide functies zijn nuttig.

Hier het vervolg van de Verzuim Top-10. De rangorde is willekeurig. 


2 Aat Ceelen 

3 Said el Haji 

4 Jacques Post

5 Tjeerd Langstraat

6 Najoua Bijjir

7 Jan Oudenaarden

8 Derek Otte

9 Boekenvrouw Maria Heiden

10 Feico Houweling

Lees ook deel II

Deel dit bericht met je vrienden!