woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

LETS Paradise op de Crooswijkse Paradijslaan Bld. google maps

Tonnie van der Sluis oprichtster van sluitend LETS Paradijs krijgt Erasmusspeld

1 april 2021 (de redactie)

Op woensdag 31 maart ontving Tonnie van der Sluis de Erasmusspeld voor haar jarenlange vrijwillige inzet bij de dezezelfde dag sluitende ruilwinkel LETS Paradijs. Wethouder Michiel Grauss (Armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg) reikte de onderscheiding uit volgens geldende coronaregels. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Van der Sluis (05-09-1951, ‘s-Hertogenbosch) nam zestien jaar geleden het initiatief tot een ruilwinkel. In deze winkel wordt niet met geld betaald, maar worden punten verdiend. Het systeem slaat aan en in 2007 opent Van der Sluis een tweede winkel, dit keer in tweedehandskleding en schoenen. In 2010 verhuizen beide winkels naar de huidige locatie aan de Paradijslaan.

Een ruilwinkel maakt het voor mensen met een kleine beurs mogelijk om allerlei noodzakelijke spullen en kleding te kopen of te verkopen en diensten aan te bieden of af te nemen.

Ontmoetingsplek

LETS Paradijs is meer dan een winkel. Het is ook een belangrijk ontmoetingspunt voor bewoners van Nieuw-Crooswijk. Zij komen bijeen om onder het genot van een kopje koffie verhalen uit te wisselen, steun te geven of juist te krijgen. Die sociale functie kon ontstaan dankzij de inzet van Van der Sluis. Zij is de drijvende kracht achter LETS Paradijs. Haar oprechte interesse in mensen, haar wens om hun verhalen te horen en hen te begrijpen, zorgen ervoor dat mensen zich gehoord en gezien voelen.

Deuren sluiten definitief

Door een samenloop van omstandigheden komt precies op 31 maart tevens een eind aan dit initiatief. Mevrouw Van der Sluis legt haar functie neer en er is geen vervanger beschikbaar. Ook wordt het pand aan de Paradijslaan binnenkort gerenoveerd en is er geen vervangende locatie gevonden. Vanwege de coronamaatregelen was de winkel al tijdelijk gesloten, die sluiting wordt nu definitief.

Over de Erasmusspeld

De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die jaren als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Zie ook:

Lees meer over:

Erasmusspeld ruilwinkel
Deel dit bericht met je vrienden!