zaterdag 19 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ook een politieauto wordt soms vernield, zoals hier een onopvallende politieauto in Helmond, foto politie.nl

Toename autovernielingen; Rotterdam koploper

8 april 2020 (door de redactie)

VANDAAG EN MORGEN - De politie registreerde afgelopen jaar 1.615 gevallen van autovandalisme in de Zuid-Hollandse gemeente Rotterdam. Hiermee was Rotterdam koploper qua aantal geregistreerde autovernielingen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer, op basis van recente politiecijfers.

Trendbreuk in ontwikkeling autovandalisme

De politie registreerde over heel 2019 in totaal 34.340 gevallen van autovandalisme in Nederland; een stijging van 4,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is opmerkelijk want het aantal vernielingen aan auto’s nam in eerdere jaren juist af. 

Rotterdam aan kop

Hoewel het totale aantal autovernielingen in Zuid-Holland een stijging van 5,2 procent vertoont, is in Rotterdam sprake van een daling van 4,7 procent (gelijk aan de landelijke trend). Ondanks de daling waren vandalen het afgelopen jaar het meest actief in Rotterdam. Ook in Den Haag en Amsterdam werden, zoals voorgaande jaren, relatief veel autovernielingen geregistreerd. 

Kijkend naar Zuid-Holland werden ook in Zoetermeer (320 registraties), Dordrecht (275 registraties), Leiden (260 registraties) en het Westland (235 registraties) relatief veel gevallen van autovandalisme geregistreerd. 

Bekijk hier het volledige overzicht van autovernielingen per gemeente.

Alleen allrisk-dekking dekt autovandalisme

Automobilisten die een autoverzekering afsluiten, kunnen kiezen uit drie dekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco (allrisk). Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die schade vergoedt die bij een ander wordt veroorzaakt. Met de beperkt cascodekking is men verzekerd voor schade die bij anderen worden veroorzaakt, maar ook voor een aantal schades aan het eigen voertuig. Met een allrisk - of volledig cascoverzekering zijn mensen ook verzekerd voor schade aan de eigen auto.

Alleen met een allrisk-pakket zijn Nederlanders gedekt tegen schade als de auto wordt vernield. Kijk bij Independer voor meer details over de volledig cascoverzekering

 

Deel dit bericht met je vrienden!