woensdag 29 september 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Koe met runderpest Foto J. Callis / W.J. Mahy CC

Vaccin belangrijk maar niet alles

26 juli 2020 (de redactie)

We zijn allemaal coronamoe. In de dagdagelijkse werkelijkheid en in de media, maar het moet. Het eerste vaccin uit Oxford nadert gestaag het moment van toepassing. Daartegenover staan toenemende aanwijzingen dat het hebben gehad van corona weinig blijvende bescherming biedt. Hoe dat dan gaat na vaccinatie laat zich voorspellen -zoals alles- in statistische waarschijnlijkheden. Die zien er niet goed uit.

Hersteld zijn van Covid-19 biedt mogelijk niet veel blijvende bescherming tegen toekomstige infecties voor mensen die slechts een variant van de ziekte hebben doorgemaakt. Wetenschappelijke rapporten uit verschilende onverdachte bronnen zoals The New England Journal of Medicine suggereren  voorzichtigheid in betrekking tot zowel zogenaamde kudde-immuniteit als tot de duurzaamheid van vaccins.  

Kudde immuniteit , in Nederland ook bekend als groeps-immuniteit ontstond als de immuniteit van een populatie voor een bepaalde ziekte voldoende lang was vastgesteld en gehandhaafd. Daardoor werd de ziekte dan geëlimineerd. Een voorbeeld was de veeziekte runderpest. Op de afbeelding ligt een koe in de voor die ziekte typische melk-koorts houding. De veeziekte werd in 2011 door diergeneeskundige autoriteiten officieel uitgebannen verklaard.

Ondanks de wellicht relatief kort aanhoudende immuniteit bij vaccinatie tegen corona, zal vaccinatie samen met andere preventieve en therapeutische maatregelen waarschijnlijk een zeer belangrijk middel zijn om Covid-19  onder controle te krijgen en mogelijk uit te bannen. 

Lees meer over:

corona vaccin
Deel dit bericht met je vrienden!