woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Tijd-Stip Extra

9 november 2011 (de Redactie)

DE PAARDENSLACHTING TIJDENS WERELDOORLOG 1

(Door Geert-Jan Laan)

Vrijdag wordt herdacht dat dan 93 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Elke rechtgeaarde Brit zal weer met een klaproosje in het revers lopen.Voor het grootste deel zalook worden gedaan alsof deBritten zowel in WO1 en in WO2 dat ongeveer zonder steun van andere bondgenoten hebben gedaan, maar laat ze. Ze hebben in ieder geval veel gedaan.Paarden

Minder bekend is dat naast de vele miljoenen soldaten, die in de loop van WO1 in en bij de loopgraven zijn omgekomen, vooral veel paarden het leven lieten. Naar schatting waren dat er ongeveer een miljoen. Daar is nu onlangs een boek in het Engels over verschenen met als titel ‘War horses: The tragic fate of a million horses in the First World War’, geschreven door Simon Butler.

Vooral in het begin van die oorlog waren de legers nog vrijwel totaal afhankelijk van paarden. Zowel voor de aanval als voor het transport. Er zijn gruwelijke afbeeldingen van paarden die zwaar gewond vast zitten in het prikkeldraad. De meeste nog levende paarden zijn na de oorlog naar het slachthuis gevoerd.


Oude dag

Slechts enkele vooral Britse officieren konden dat niet over hun hart krijgen en bezorgden enkele paarden een rustige oude dag. Maar zij beschikten ook vaak over de landgoederen waar dat natuurlijk geen probleem was.

In 1982 verscheen ook in Engeland een kinderboek met als titel ‘WarHorse’ geschreven door de paardenliefhebber Michael Morpurgo die met zijn echtgenote een soort paardenrusthuis heeft. Het handelt over een jongen wiens paard aan het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt verkocht aan de Britse cavalerie. Hij wil als alle jongens in die tijd graag in dienst, maar hij is nog te jong. En dus gaat hij zelf maar op zoek. En zo belandt hij aan het front, in het niemandsland en ook aan de Duitse kant daarvan.


Musical

In 2007 was het verhaal omgebouwd tot een bijzonder succesvolle musical in Londen. De regisseur en producer Steven Spielberg is nu bezig een film van dit verhaal te maken, die rond de jaarwisseling moet verschijnen. Het lijkt wel of hij, na Kuifje, zich op de kinderboeken stort. Misschien kunnen we hem interesseren voor Dik Trom, Kruimeltje of een nieuwe versie van de Kruistocht in spijkerbroek.


Je weet maar nooit.


Deel dit bericht met je vrienden!