zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Thema 'Compassie' uit 'Tekenen voor vrede: 100 manieren om de wereld mooier te maken'

6 december 2019 (Rein Heijne)

"Meevoelen met de ander, aandacht hebben voor het lijden van anderen zonder hun emoties over te nemen: dat is compassie. Je kunt het oefenen. Meeleven zonder de drang het probleem van de ander te willen oplossen."

Wat heeft de ander nodig? Geen advies, geen mening, geen oordeel. De ander weet precies waar de pijn zit en wil gehoord worden. Leer actief luisteren, met aandacht. Spiegel wat je hoort, ziet of voelt, als je een ander wilt helpen. In het delen van verdriet ontstaat iets ongrijpbaars, wat we troost zouden kunnen noemen.

Iedereen die in het onderwijs werkt of in de hulpverlening actief is, heeft (of zal eens) ervaren dat je jezelf wilt onderwijzen of jezelf wilt helpen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar je eigen behoeften niet te verwarren met de vragen van leerlingen of cliënten.

Als je compassie hebt voor jezelf, dan kun je dichter bij de ander komen. Het betekent dat je jezelf en de ander niet afrekent op onvolkomenheden. We hebben gebreken en pijnpunten, maar we vallen er niet mee samen. We zijn het niet. Denk niet: ‘ik ben altijd zo snel boos’, maar: ‘ik merk dat ik boos reageer’. Dan gaat het over je gedrag en komt er ruimte om het te onderzoeken. Net zoals we spieren trainen, kunnen we compassie oefenen en sterker maken."


Uit: Tekenen voor vrede.
Jan Durk Tuinier (teksten) Marieke de Beurs (vormgeving) Lies Schippers (redactie)

'Tekenen voor vrede', een inspiratieboek voor opvoeders, thuis, op school en overal met 22 pakkende teksten en unieke tekeningen van eigenzinnige kunstenaars over universele thema’s.

Op de website meer dan 100 inspirerende ideeën om de wereld mooier te maken met kinderen en jongeren.

Een uitgave van Stichting Vredeseducatie en Levendig Uitgever.

Klik hier om naar de website te gaan.

 

 
Deel dit bericht met je vrienden!