zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Taj Mahal

The day after Brexit. En de grote winnaar is: India

1 februari 2020 (door Kees Versteeg)

Tijd voor een eerste analyse op de dag na Brexit. Er wacht ons eerst nog een transitieperiode, vermoedelijk tot eind van het jaar. De EU en het Verenigd Koninkrijk zullen tot een handelsakkoord moeten komen. Uitstel daarvan met twee jaar is alleen mogelijk als de Britten daar vóór 1 juli om vragen. Boris Johnson heeft al laten weten dat niet te zullen doen.

Tegelijkertijd onderhandelen de Britten met de VS om een handelsakkoord. Het vervelende voor de Britten is dat het Verenigd Koninkrijk niet de macht heeft om veel te eisen, het is als handelsblok niet groot genoeg. Dus zullen de Britse conservatieven zich in eerste instantie gaan oriënteren op de Commonwealth, het samenwerkingsverband van voormalige Britse koloniën, een restant van het Britse Rijk.

Probleem: landen als Canada en Australië hebben al hun eigen handelsovereenkomsten, en binnen dat Gemenebest is het Verenigd Koninkrijk geo-politiek gezien niet meer het belangrijkste land. Dat is India.

India - de Indiase economie is nu al na die van de VS, EU, China en Japan de vijfde ter wereld, en het belang ervan zal steeds meer toenemen. Van de Europese landen heeft alleen Duitsland nog een grotere economie dan India. Maar de Indiase economie groeit veel sneller.

Dit decennium zal India ook het land zijn met de meeste inwoners: nu zijn dat er naar schatting 1.340.000.000 - China heeft er nog 30 miljoen meer maar dat land vergrijst in hoog tempo. 

India heeft ook een aanzienlijke militaire macht weten op te bouwen. Het beschikt over atoombommen.

Maar India is tevens, anno 2020, het door de wereld niet serieus genoeg genomen kind. De bestaande Wereldorde - dat zijn in principe alle internationale verdragen en organisaties te zamen, maar de kern daarvan is het vetorecht van de VS, China, Rusland, VK en Frankrijk in de Veiligheidsraad - heeft nog altijd een post-koloniaal karakter.

Die wereldorde zal logischerwijze doorbroken worden door India. De EU kan hierin India meer faciliteren dan het VK. De EU kan intern afspreken zich in de Veiligheidsraad te laten vertegenwoordigen door de EU's enige atoommacht Frankrijk; dat maakt het plotseling logisch dat het VK plaats moet maken voor beginnende supermacht India. 

De Britten willen - zo wed ik - geen omgekeerd Brits Rijk waarin India de toon zet. Ze zullen - gesteund door de VS - niet verder willen gaan dan óók India een vaste plaats in de Veiligheidsraad aan te bieden. Maar de EU, vertegenwoordigd door Frankrijk, kan erop staan dat alleen de vijf supermachten - VS, China, Rusland, EU en India - vaste leden vormen van de Veiligheidsraad. 

Landen met grote economieën als Japan, Brazilië, Canada en Mexico zijn daar immers ook geen vast lid van, dus waarom het VK wel? Atoommachten zoals Pakistan, Noord-Korea en Israel zitten er ook niet in.

Het is niet verkeerd dat Mark Rutte in een EU zonder het VK nieuwe bondgenootschappen probeert te sluiten met kleinere EU-landen. De Nederlandse positie in de EU is door de uittreding van het VK flink verzwakt - ook al waren de Nederlanders het met de Britten lang niet altijd eens. Maar achter de horizon lonkt een veel machtiger bondgenoot dan Denemarken of Slowakije: India. Het is tijd voor een Indo-Europese Alliantie.

De EU en India hebben vele overeenkomsten: beide zijn junior-partners op het wereldtoneel, democratieën en herbergen vele volkeren die vele talen spreken.

Met een goedgerichte diplomatie zou Nederland het initiatief moeten nemen voor de ontwikkeling waarbij de EU en India elkaar als het ware 'ophijsen' tot supermacht. Dat zou de Nieuwe Wereldorde veel stabieler maken dan de bestaande. Die loopt nu echt wel op zijn laatste benen.

Brexit heeft in ieder geval voor India de deur naar promotie op een kier gezet. Afwachten is of nu ook de EU de kans grijpt om een wereldspeler op het geo-politieke toneel te worden. 

Foto Eindhovens Dagblad

Zie ook Eindhovens Dagblad: Eindhoven vierde stad onder Indiase kennismigranten

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!