dinsdag 14 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto abdel-kwan.nl

Taekwondo-club Abdel-Kwan genomineerd als 'Leukste Kluppie' van Rijnmond

27 december 2019 (door Kees Versteeg)

Op maandag 10 februari vindt de uitreiking van de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond plaats tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy. Rijnmond heeft zojuist tijdens de eindejaarsuitzending van FC Rijnmond op 27 december de genomineerden bekend gemaakt.

Er zijn genomineerden in verschillende categorieën. Tijdens deze uitreiking worden er prijzen uitgereikt aan de Rotterdam-Rijnmond sportvrouw, sportman, sportcoach, sportvrijwilliger en sportploeg van het jaar. Ook krijgt het grootste sporttalent van de regio een award, net als het ‘Leukste Kluppie’ van 2019. Daarnaast wordt er een organisatie of een persoon in de watten gelegd met de ‘Meer dan Sport’-award. Deze mensen zijn door middel van sport van een bijzondere maatschappelijke betekenis geweest voor Rotterdam-Rijnmond.

De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond worden georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, het Sportbedrijf Rotterdam en Rijnmond. Zij stellen een longlist samen van sporters, woonachtig of geboren in de regio Rotterdam-Rijnmond, die het afgelopen jaar een buitengewone prestatie hebben verricht. Per categorie wordt de lijst teruggebracht tot drie genomineerden. Hierbij wordt gekeken naar prestaties op internationaal niveau en de tak van sport. Via www.rijnmond.nl/sportawards kan het publiek stemmen. De uitslag van de publieksjury telt voor 50 procent mee. De andere helft wordt bepaald door de uitslag van een vijfkoppige vakjury. Zij geven per categorie hun nummers één, twee en drie aan. Bij een gelijke eindstand geeft de uitslag van de vakjury de doorslag. Stemmen kan tot 1 februari.

De genomineerden per categorie zijn als volgt:

Categorie Sportvrouw van het jaar:

- Marieke Keijser (Roeien): de 22-jarige Keijser won dit jaar het zilver op het WK Roeien in de lichte dubbeltwee. Ook bemachtigde zij het zilver tijdens de wereldbekerwedstrijd in Rotterdam.

- Nouchka Fontijn (Boksen): de Schiedamse bokser was vorig jaar de winnares van deze prijs en maakt dit jaar weer kans na het behalen van de zilveren plak op het WK Boksen. Een medaille met een negatieve lading is het wel: Fontijn had eigenlijk het goud maar na een zogeheten protest van haar tegenstandster uit Wales, ging ze naar huis met zilver.

- Kelly Dulfer (Handbal): de handbalster uit Schiedam won dit jaar als onderdeel van het Nederlandse handbalteam een gouden medaille op het WK Handbal. Een historische prestatie: nog nooit eerder haalden de Nederlandse handbalsters de eerste plek.

Categorie Sportman van het jaar:

- Georginio Wijnaldum (Voetbal): de Rotterdamse voetballer won dit jaar samen met zijn club Liverpool de Champions League in Madrid én de wereldbeker voor clubteams. Ook plaatste Wijnaldum zich samen met het Nederlands Elftal voor het EK in 2020.

- Ranki Oberoi (Paralympisch Verspringen): de 26-jarige Oberoi is dit jaar terug naar Rotterdam gegaan met de gouden medaille bij het verspringen tijdens het WK Atletiek voor paralympiërs.

- Menno van Gorp (Breakdance): in Mumbai behaalde de Rotterdammer voor de derde keer in zijn carrière de eerste plaats bij het WK Breakdance van 2019.

Categorie Sportploeg van het jaar:

- Sliedrecht Sport Dames (Volleybal): de volleybalsters uit Sliedrecht zijn dit jaar zowel Nederlands kampioen geworden, bekerwinnaars én winnaars van de Supercup.

- Sparta Rotterdam (Voetbal): dit jaar promoveerde Sparta van de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. De Rotterdamse ploeg heeft zichzelf omhoog geknokt naar de middenmoot.

- Victoria Squash (squash): het Rotterdamse Victoria Squash zijn dit jaar kampioen van Nederland geworden bij het squashen. Zowel de mannen als de vrouwen hebben het kampioenschap behaald.

Categorie Sporttalent van het jaar:

- Yael van Heemst (Judo): de 17-jarige Van Heemst uit Krimpen aan den IJssel heeft dit jaar een podiumplaats bemachtigd tijdens de jeugd-Olympische Spelen. De judoka won in Baku, Azerbaijan, het zilver.

- Darryl Collins (Honkbal): de tiener uit Spijkenisse maakte dit jaar zijn profdebuut in de Amerikaanse Minor League. Daarnaast werd Collins dit jaar verkozen in het U18 All World Team.

- Thomas van Wanrooij (Paralympisch Zwemmen): met zijn 17 jaar behaalde Van Wanrooij dit jaar een knappe prestatie. Hij verbrak namelijk maar liefst drie wereldrecords op de korte baan bij het Paralympisch Zwemmen.

Categorie Sportcoach van het jaar:

- Mark van der Ham (Judocoach): de judocoach bij de Vlaamse Federatie leidde zijn pupil Matthias Casse dit jaar naar het goud op het EK Judo én naar het zilver op het WK.

- Gertjan van der Linden (Rolstoelbasketbalcoach): het dames rolstoelbasketbalteam van de Dordtenaar heeft dit jaar goud gewonnen op het EK Rolstoelbasketbal.

- Henk Fraser (Voetbalcoach): onder leiding van Fraser promoveerde Sparta dit jaar naar de Eredivisie. Het team doet ondertussen mee in de middenmoot van de competitie.

Categorie Sportvrijwilliger van het jaar:

- Nicolien de Wit (Feyenoord Handbal)

- Elza Burg (Korfbalvereniging O.Z.C.)

- Tom Smulders (Wielerclub CS010)

Categorie Meer dan Sport:

- Volley Zuid (volleybalvereniging uit Rotterdam)

- Marita van den Bulk (Tennisvereniging ITC Plaswijck)

- Noël Soares Brazão (oprichter kickboksschool Team Soares Brazão)

Categorie Leukste Kluppie van het jaar:

- Happy Fit Challenge (bootcamp, Rotterdam)

- HC Delfshaven (hockey, Rotterdam)

- Abdel-Kwan Rotterdam (taekwondo, Rotterdam).

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven