zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Viering einde ramadan in Maleisiƫ Foto Syefri Zulkefli cco

12 mei, suikerfeest, einde ramadan

12 mei 2021 (een van de redacteuren)

Eid al-Fitr of Suikerfeest de feestdag in de islamitische cultuur die ergens in de drie dagen na de vastenmaand Ramadan wordt gevierd, begint dit jaar op de avond van de 12e mei en duurt in de meeste tradities tot de avond van de 13e mei. Het hangt van de lokale tradities en de richting binen de cultuur van het land van herkomst af wanneer en hoe lang precies.

Het is het begin van de periode dat er weer gewoon zonder zelf- of door de religie opgelegde regels gegeten en gedronken kan worden. Lekkernijen en het samen vieren maken daar een belangrijk deel van uit. Vanwege de vele zoetwaren,uit de Marokkaanse en Turkse cultuur wordt het feest hier ook wel suikerfeest genoemd. De ramadan - vastenperiode is een van de vijf geloofsartikelen van de islam. De andere vier zijn geloofsbelijdenis, het dagelijks gebed, de gaven aan de armen  en de bedevaart naar Mekka.

Volgens een onderzoek uit 2018 van Sociaal Cultureel Planbureau houdt ruim twee derde van de Nederlanders met roots in overwegend islamitische landen zich aan de ramadan (bron SCP) . 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Cultuur religie
Deel dit bericht met je vrienden!